Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BUNT ZASTUPNIKA

Pobuna protiv Bernardića: Dio SDP-ovaca napustio sabornicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas je potvrdio da će Zorana Milanovića u SDP-ovim saborskim redovima mijenjati Alen Prelec, načelnik općine Brdovec, a dok se o tome glasovalo, dio SDP-ov zastupnika izašao je iz sabornice.

Sabor je tu odluku donio bez rasprave, sa 116 glasova 'za' i samo jednim protiv, glasom Ranka Ostojića. Dok se glasovalo o Prelecu, dio SDP-ovaca napustio je vijećnicu, iskazujući time neslaganje s odlukom predsjednika stranke, Davora Bernardića, da baš Alen Prelec bude zamjena Zoranu Milanoviću.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević slučajno?!?! Bivši Milanovićev ministar i prvi na SDP-ovoj listi pio kavu s USKOK-ovim optuženikom, HDZ se oglasio ironičnom porukom Tihomir Cipek, politički analitičar "Prava politička diverzija" Analitičar za Dnevnik Nove TV: "Milanović ide na taj sukob i to se čak kosi s načelima SDP-a. A Plenkovićeva taktika je poput thai chija"

Među zakonima poslanim u drugo čitanje je i onaj o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, zbog čijeg su kašnjenja Hrvatskoj prijetile sankcije EU, a kojim se, uz ostalo, e-cigarete izjednačuju s ostalim duhanskim proizvodima te se zabranjuje njihova uporaba na mjestima gdje je zabranjeno pušenje.

U drugo su čitanje također poslane izmjene i dopune zakona o lovstvu, o izvlaštenju, o osobnom imenu, te izmjene Zakona o udrugama. Klub SDP-a zatražio je pritom stanku, jer nije prihvaćen njegov zahtjev da se zaduži Ministarstvo uprave da u roku od 30 riješi žalbu Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) Grada Varaždina i Varaždinske županije, na rješenje državne uprave u Varaždinskoj županiji.

Klub objašnjava da nakon nekoliko odluka Ustavnog suda i prekršajnih sudova o korištenju pozdrava 'Za dom spremni', ne postoji opravdan razlog da taj predmet još uvijek nije riješen ni 14 mjeseci od podnošenja žalbe.

Hrvatski sabor je dnevni red proširio s 15 novih točaka od kojih su četiri predložili oporbeni zastupnici, odnosno njihovi klubovi. SDP je predložio donošenje zakona o potvrdi Konvencije Vijeća europe o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) te izmjene Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata.

Most je predložio izmjene i dopune Zakona o arhivima i arhivskoj građi, a Živi zid zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović (SDP) pozvao je predsjednika Hrvatskog sabora Božu Petrova da zatraži od saborskog Odbora za izbor i imenovanja da se sastane i 'oformi' to Vijeće.

Smatra da predugo traje izbor novih vanjskih članova radnih tijela, a da je Antikorupcijsko vijeće specifično, jer vanjski članovi čine većinu Vijeća. Prijavljeno je 14 kandidata, treba izabrati šest, rekao je Jovanović.(Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene