Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Danas se slavi pravoslavni Uskrs

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojni vjernici koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru bili su danas na uskrsnim liturgijskim slavljima u svim pravoslavnim crkvama u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Služeći uskrsnju liturgiju u Parohijskome domu u Vinkovcima, vinkovački paroh, protojerej Predrag Azap pozvao je okupljene vjernike da slijede uskrsloga Krista.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima"

"Moramo biti spremni s Kristom, biti predani, spremni da budemo razapeti na svoj životni križ, ali da nikada ne zaboravimo da sve te teškoće sigurno vode prema uskrsnuću. Ako zaboravimo uskrsnuće, zaboravit ćemo i sav smisao našega života", poručio je Azap podsjećajući da se u Vinkovcima gradi u Domovinskom ratu srušena pravoslavna crkva silaska Sv. Duha na apostole.

"Mi danas gradimo novi hram, našu pravoslavnu crkvu. U isto vrijeme Crkva izgrađuje nas da budemo dobri ljudi, dobri kršćani. Ako Bog da, do Vinkovačkih jeseni željeli bismo da crkva bude dovršena i da se u njoj održavaju sveta bogosluženja", rekao je.

Pritom je podsjetio da su mnogi Srbi kroz povijest izgrađivali Vinkovce, kulturno i materijalno ih uzdizali, a kao primjer naveo je skladatelja Hrvatske himne Josipa Runjanina te arheologa i sveučilišnog profesora Stojana Dimitrijevića.

Uskrsnu liturgiju u vukovarskoj crkvi sv. Nikolaja služio je protojerej Dušan Marković, prvi paroh vukovarski, a u drugoj vukovarskoj pravoslavnoj crkvi sv. Petke liturgiju je služio protonamjesnik Jovan Radivojević, drugi paroh vukovarski.

Svečano je bilo i u ostalim pravoslavnim crkvama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojoj najviše pravoslavnih vjernika blagdan Uskrsa tradicionalno proslavlja obiteljskim okupljanjima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene