Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jer Gotovac nije realizirao obećanje

'Mali maestro': Gotovac i Stanić oslobođeni svih optužbi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izricanjem nepravomoćnih presuda bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću na zagrebačkom Županijskom sudu trebao dovršen je prvi sudski postupak proizašao iz USKOK-ove antikorupcijske akcije "Maestro".

Obojica su oslobođeni po svim točkama optužnice, uz obrazloženje da Ivan Gotovac nikada nije realizirao svoje obećanje dato Staniću da će mu pomoći pri privatizaciji Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevue. Nisu nađene radnje koje predstavljaju kazneno djelo počinjenja zloporaba položaja i ovlasti. Ustanovljeno je da je Gotovac postupio neetično kao djelatnik HFP-a, ali što se tiče primanja mita, Sud je zaključio da su on i Stanić samo prijatelji te da su to bile prijateljske geste. Poduzetnik Svjetlan Stanić se nije pojavio na objavi presude, dok su presudu došle čuti Gotovčeva supruga i majka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oslobađajuća presuda u 'Malom maestru' 'Riječ je o šlamperaju Državnog odvjetništva' Slika nije dostupna Kraj suđenja Završne riječi na 'malom Maestru'

USKOK najavio žalbu

Najavljujući žalbu Vrhovnom sudu zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić rekla je kako i nakon presude smatra da je tijekom postupka dokazana svaka riječ iz optužnice. 'Za USKOK dvojbe nema, prvo i drugookrivljeni počinili su kaznena djela i o tome će odlučivati Vrhovni sud', kazala je tužiteljica, ocjenivši kako će u pismenom obrazloženju presude posebno zanimljivo biti objašnjenje tvrdnje o Gotovčevoj neetičnosti.

Stanićev odvjetnik Anto Nobilo kazao je da je presudom zadovoljan kao odvjetnik, ali ne i kao građanin, jer do postupka, smatra, uopće nije trebalo doći.

'Gotovac nije smio biti u pritvoru 15 mjeseci, a Stanić nije trebao platiti dva milijuna kuna pologa', rekao je Nobilo. Kazao je da njegov branjenik na izricanje presude nije došao zbog gripe i jer ga zakon na to ne obvezuje.

Gotovčev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković izjavio je da ga presuda nije iznenadila jer je 'od početka govorio da je Gotovac u svom postupanju u HFP-u bio vrlo savjestan te da nije učinio ništa što bi izlazilo iz okvira onoga što je smio i morao napraviti'.

Prvi oslobođeni okrivljenik iz akcije "maestro", Gotovac novinarima nije želio komentirati nepravomoćnu presudu, donesenu 20 mjeseci nakon pokretanja kaznenog postupka.

Obrana je u završnim riječima prošlog tjedna zatražila oslobađajuće presude, nazvavši optužnicu 'elementarnim nepoznavanjem prava', a postupak ruganjem borbi protiv korupcije.Tužiteljstvo, s druge strane, tvrdi da je iskazima svjedoka te tajnim snimkama preslušanim tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da je Gotovac Staniću pogodovao u privatizaciji Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevue.

>> Mali Maestro: 'Ruganje borbi protiv korupcije'

USKOK je Stanića teretio da je Gotovcu kao mito poklonio peku i platio mu putovanje u Monte Carlo te ga potaknuo na zloporabu položaja i ovlasti kako bi mu omogućio da po što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja Fonda. USKOK tvrdi i da je Stanić ugostio Gotovca na svojoj 23-metarskoj jahti, ponudio mu pozajmicu za trgovanje na burzi, kao i mjesto svog savjetnika kada ode iz HFP-a.

Akcija "Maestro", odnosno policijsko-uskočka tajna istraga korupcije u HFP-u doživjela je vrhunac u lipnju 2007. kada su uhićena trojica potpredsjednika Fonda i još nekoliko osoba. Sudska istraga završila je krajem siječnja, a USKOK je sredinom veljače prošle godine podigao optužnicu. Uz Stanića i Gotovca, čiji je slučaj naknadno izdvojen, na optuženičkoj se klupi našlo još osmero optuženika kojima se sudi pred drugim sudskim vijećem u postupku nazvanom "veliki maestro".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene