Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj Rađenović: Šimuncu i Presečkom po tri godine zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miodrag Šimunac i Nikola Presečki nepravomoćno su osuđeni na tri godine, odnosno dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog premlaćivanja bivšeg direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića. Policija i dalje traga za naručiteljem.

Za napad na Igora Rađenovića krivima su proglašeni 41-godišnji Miodrag Šimunac i 26-godišnji Nikola Presečki. 

Pročitajte i ovo Napad na Odesu Brojne štete VIDEO Raketni napad na Odesu: Četiri osobe su poginule, puno je ozlijeđenih, gori dvorac Harryja Pottera Pucnjava i eksplozije u Rusiji Petorica napadača VIDEO Pucnjava i eksplozije u Rusiji: Napad na policajce, sedam mrtvih i četvero ranjenih

Tužiteljstvo ih je teretilo da su 16. svibnja pretukli i pokušali teško ozlijediti Rađenovića na traženje nepoznate osobe koja je Šimuncu za napad platila 3000 eura.

Za obojicu je tražilo maksimalnih tri godine zatvora, što im je sutkinja zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Sanja Mazalin i dosudila.

Obojica su na suđenju odbacila optužbu, rekavši kako se ne osjećaju krivima za napad na Rađenović koji je pretučen ispred zgrade u kojoj živi u Novom Zagrebu.

Dvoje policajaca Gordana Vulama i Đuro Landup ustvrdili su da je ispitivanje prvooptuženog Šimunca bilo zakonito te da su ga upozorili na njegova zakonska prava. Kazali su da je sam Šimunac rekao da će sve priznati, ako mu ne budu postavljali pitanja te da je izravno diktirao u zapisnik.

Suprotno tvrdnjama Šimunca da je u policiji prije priznanja bio 30 sati, dvoje svjedoka je reklo da je od dovođenja osumnjičenog do priznanja prošlo samo tri sata.

>> Prihvaćeno priznanje prvooptuženoga za napad na Rađenovića

Branitelj Šimunca je u završnoj riječi ustvrdio kako je ispitivanje u policiji provedeno nezakonito te da stoga taj iskaz ne može biti temelj za osudu njegovog branjenika.

Osporio je i kvalifikaciju kaznenog djela za koje je optužen Šimunac. Obrana tvrdi da je intenzitet napada i udaraca koje je zadobio Rađenović trebao biti znatno veći da bi se govorilo o pokušaju nanošenja teških ozljeda.

Branitelj drugooptuženog Presečkog kazao je, pak, da je njegov klijent uhićen protuzakonito te da prepoznavanje u policiji nije bilo u skladu sa zakonom. Branitelj je zaključio kako nema dokaza i tragova protiv Presečkog te ponovio da je njegov klijent u vrijeme napada bio u sloveniji, što je potvrdio i njegov otac.

Obojica optuženika do pravomoćnosti presude ostaju u pritvoru. Policija i tužiteljstvo i dalje tragaju za nepoznatim naručiteljem.

Napadači na Rađenovića osuđeni na temelju priznanja i prepoznavanja

Šimunac je rekao da isto djelo može ponoviti i u zatvoru. Sutkinja je taj njegov istup ocijenila jadnim i kazala mu da 'ne radi predstavu', na što je on upitao: 'A vi ne radite predstavu?' Miodrag Šimunac i Nikola Presečki osuđeni su za napad na  Igora Rađenovića na temelju priznanja Šimunca u policiji, koje je poslije zanijekao, medicinskog vještačenja te postupka prepoznavanja u kojemu je žrtva prepoznala Presečkog kao jednog od napadača. 

>> Rađenović: Važnije je otkriti naručitelja napada

To je sutkinji zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Sanji Mazalin bilo dovoljno za osuđujuću presudu, iako, kako je rekla, tijekom postupka nisu izneseni konkretni dokazi da su optuženi izveli napad.

Šimunac, koji je već osuđivan zbog dviju prijevara, dobio je najvišu kaznu od tri godine jer je sutkinja smatrala da se samo tako može izvršiti svrha kazne.

Presečki je za napad dobio dvije godine i deset mjeseci, a nešto blaža kazna obrazložena je činjenicom da se kasnije uključio u namjeru napada, za razliku od Šimunca koji se deset mjeseci pripremao za napad te pratio i snimao žrtvu.

No, kako je Presečki već bio osuđen na pet mjeseci uvjetno s jednogodišnjim rokom kušnje, izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora od tri godine i dva mjeseca.

Sud je utvrdio da je Šimunac 16. svibnja nekoliko puta metalnom palicom udario Rađenovića po glavi i tijelu dok ga je Presečki zaslijepio suzavcem. Napad su izveli po dogovoru s nepoznatim posrednikom za 3000 eura, a na suđenju nije otkriveno tko je posrednik ni tko su naručitelji.

Sud je utvrdio da je zakonit iskaz Šimunca u policiji u kojem je priznao nedjelo i kao supočinitelja naveo Presečkog te da je istovjetan iskazu žrtve.

Sutkinja je ustvrdila da se radilo o pokušaju nanošenja teških ozljeda jer je takva namjera jasna kad se metalnom palicom udara po glavi.

Napad na Rađenovića opisala je kao 'teško, sramotno i jadno' jer su iz koristoljublja pristali teško ozlijediti osobu s kojom nemaju veze.

Pravomoćnost presude okrivljenici će čekati u pritvoru jer su već osuđivani i zbog opasnosti da se djelo ponovi.

'Zbog svega toga mjesto vam je u pritvoru', zaključila je sutkinja.

Šimunac je rekao da isto djelo može ponoviti i u zatvoru. Sutkinja je taj njegov istup ocijenila jadnim i kazala mu da 'ne radi predstavu', na što je on upitao: 'A vi ne radite predstavu?'

Branitelji okrivljenih najavili su žalbe na nepravomoćnu presudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene