Zvonko Bušić pokopan je danas u 12 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj, a na pogreb je došlo više tisuća građana.


Danas u podne sahranjen je bivši hrvatski emigrant Zvonko Bušić Taik (67). Na posljednji ispraćaj došli su i mnoge osobe iz javnog života, poput Tomislava Karamarka, Dražena Budiše, Dorice Nikolić, Vladimira Šeksa, Zdravka Mamića, Damira Krstičevića, Ljube Ćesića Rojsa, Marinka Krešića, Miroslava Rožića, Thompsona...

Vezani članci Milan Bandić Milan Bandić najavio je nove tramvaje, a još nije otplatio ni one kupljene prije 15 godina Slika nije dostupna Na zagrebačkom Mirogoju pokopan general Martin Špegelj

Misa zadušnica služit će se danas u 15 sati u crkvi sv. Mati Slobode na Jarunu.

>> Zvonko Bušić pronađen mrtav, sumnja se na samoubojstvo 

Lijes s njegovim posmrtnim ostacima prekriven hrvatskim stijegom na posljednji je počinak ispratilo više tisuća ljudi noseći hrvatska obilježja, među njima i pripadnici specijalne policije, Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane, Hrvatskih obrambenih snaga, braniteljskih udruga, hrvatskih povijesnih postrojba i mnogi drugi. U njegov grob spuštena je i zemlja iz njegove rodne Gorice kod Gruda u Hercegovini, a supruzi Julienne predan je hrvatski stijeg.

Brigadir Bruno Zorica zvan Zulu poručio je kako je Bušićeva smrt tragičan i nemjerljiv gubitak jedinstvenog borca za slobodnu hrvatsku domovinu i dostojanstven život, a protiv, kako je rekao, Titovog diktatorskog totalitarnog komunističkog režima. Bušić je bio lučonoša slobodarske misli, svoju je slobodu žrtvovao za slobodu drugih, a njegov i nesalomljiv duh, tijekom 32 godine tamnice, neraskidivo je utkan u slobodnu Hrvatsku, rekao je.

Prigodnim riječima od Zvonka Bušića se oprostio fra Ante Marić, zahvalivši mu na zastupanju ideje o hrvatskoj samostalnosti te podsjetivši na njegovu veliku čežnju za povratkom u domovinu. Podsjetio je i na ustrajnost njegove supruge Julienne koja je svo vrijeme nastojala da se Bušić pusti na slobodu, bila s njime u najtežim trenucima života i sama robijajući za ideju slobodne Hrvatske.

Nad njegovim grobom fra Jozo Grbeš iz Chicaga, uz prisjećanje na zajedničke trenutke, rekao je kako je Bušić bio zaljubljen u Hrvatsku te uvijek i svuda govorio o njoj. Kazao je i kako mu se Bušić prvome javio kad je doznao da će biti pušten iz zatvora u Indiani gdje je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Klapa 'Bratovština svetog Stjepana' izvela je pjesme 'Bliže, o Bože moj', 'Hercegovino' Ranka Bobana te 'Croatia iz duše te ljubim'. Dramski umjetnik Dragan Despot kazivao je Bilosnićevu 'Uskršnju moltivu za Zvonka', 'Oproštaj sa Zvonkom' Tomislava Bajsića i 'Povratak' Antuna Branka Šimića. Na kraju ukopa netko od brojnih nazočnih uzviknuo je 'Za dom' na što su nazočni spontano uzvratili sa 'Spremni!'

Sveta misa zadušnica bit će služena u crkvi Sveta mati slobode u 15 sati. Bušić je počinio samoubojstvo 1. rujna u svojoj kući u Rovanjskoj pokraj Zadra, ostavivši oproštajno pismo u kojem navodi 'da više ne može živjeti u Platonovoj špilji'.

Zvonko Bušić rođen je 1946. u hercegovačkom selu Gorica kod Gruda. Proveo je 32 godine u zatvoru u SAD-u zbog sudjelovanja u otmici putničkog zrakoplova sa 76 putnika na letu od New Yorka do Chicaga rujna 1976. i pogibije policajca. Otmicom je skupina htjela upozoriti na hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji bacanjem letaka nad Londonom i Parizom. Zrakoplov se spustio u Parizu i otmičari su se predali.

U zrakoplovu nisu imali oružje, već lažni eksploziv, a pravu bombu Bušić je ostavio u pretincu newyorške podzemne željeznice. Prilikom pokušaja njenog deaktiviranja poginuo je američki policajac, a trojica su bila ranjena. Osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu, a pomilovan je početkom srpnja 2008. i deportiran u Hrvatsku. U Zagreb je stigao 24. srpnja u pratnji američkih agenata. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook