Zvonko Bušić pokopan je danas u 12 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj, a na pogreb je došlo više tisuća građana.


Danas u podne sahranjen je bivši hrvatski emigrant Zvonko Bušić Taik (67). Na posljednji ispraćaj došli su i mnoge osobe iz javnog života, poput Tomislava Karamarka, Dražena Budiše, Dorice Nikolić, Vladimira Šeksa, Zdravka Mamića, Damira Krstičevića, Ljube Ćesića Rojsa, Marinka Krešića, Miroslava Rožića, Thompsona...

Vezani članci Vanja Halilović i Frane Barbieri (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Tuga i suze na posljednjem ispraćaju Andreja Barbierija: Prijatelji i obitelj opraštaju se od slavnog chefa Slika nije dostupna Na zagrebačkom Mirogoju pokopan general Martin Špegelj

Misa zadušnica služit će se danas u 15 sati u crkvi sv. Mati Slobode na Jarunu.

>> Zvonko Bušić pronađen mrtav, sumnja se na samoubojstvo 

Lijes s njegovim posmrtnim ostacima prekriven hrvatskim stijegom na posljednji je počinak ispratilo više tisuća ljudi noseći hrvatska obilježja, među njima i pripadnici specijalne policije, Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane, Hrvatskih obrambenih snaga, braniteljskih udruga, hrvatskih povijesnih postrojba i mnogi drugi. U njegov grob spuštena je i zemlja iz njegove rodne Gorice kod Gruda u Hercegovini, a supruzi Julienne predan je hrvatski stijeg.

Brigadir Bruno Zorica zvan Zulu poručio je kako je Bušićeva smrt tragičan i nemjerljiv gubitak jedinstvenog borca za slobodnu hrvatsku domovinu i dostojanstven život, a protiv, kako je rekao, Titovog diktatorskog totalitarnog komunističkog režima. Bušić je bio lučonoša slobodarske misli, svoju je slobodu žrtvovao za slobodu drugih, a njegov i nesalomljiv duh, tijekom 32 godine tamnice, neraskidivo je utkan u slobodnu Hrvatsku, rekao je.

Prigodnim riječima od Zvonka Bušića se oprostio fra Ante Marić, zahvalivši mu na zastupanju ideje o hrvatskoj samostalnosti te podsjetivši na njegovu veliku čežnju za povratkom u domovinu. Podsjetio je i na ustrajnost njegove supruge Julienne koja je svo vrijeme nastojala da se Bušić pusti na slobodu, bila s njime u najtežim trenucima života i sama robijajući za ideju slobodne Hrvatske.

Nad njegovim grobom fra Jozo Grbeš iz Chicaga, uz prisjećanje na zajedničke trenutke, rekao je kako je Bušić bio zaljubljen u Hrvatsku te uvijek i svuda govorio o njoj. Kazao je i kako mu se Bušić prvome javio kad je doznao da će biti pušten iz zatvora u Indiani gdje je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Klapa 'Bratovština svetog Stjepana' izvela je pjesme 'Bliže, o Bože moj', 'Hercegovino' Ranka Bobana te 'Croatia iz duše te ljubim'. Dramski umjetnik Dragan Despot kazivao je Bilosnićevu 'Uskršnju moltivu za Zvonka', 'Oproštaj sa Zvonkom' Tomislava Bajsića i 'Povratak' Antuna Branka Šimića. Na kraju ukopa netko od brojnih nazočnih uzviknuo je 'Za dom' na što su nazočni spontano uzvratili sa 'Spremni!'

Sveta misa zadušnica bit će služena u crkvi Sveta mati slobode u 15 sati. Bušić je počinio samoubojstvo 1. rujna u svojoj kući u Rovanjskoj pokraj Zadra, ostavivši oproštajno pismo u kojem navodi 'da više ne može živjeti u Platonovoj špilji'.

Zvonko Bušić rođen je 1946. u hercegovačkom selu Gorica kod Gruda. Proveo je 32 godine u zatvoru u SAD-u zbog sudjelovanja u otmici putničkog zrakoplova sa 76 putnika na letu od New Yorka do Chicaga rujna 1976. i pogibije policajca. Otmicom je skupina htjela upozoriti na hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji bacanjem letaka nad Londonom i Parizom. Zrakoplov se spustio u Parizu i otmičari su se predali.

U zrakoplovu nisu imali oružje, već lažni eksploziv, a pravu bombu Bušić je ostavio u pretincu newyorške podzemne željeznice. Prilikom pokušaja njenog deaktiviranja poginuo je američki policajac, a trojica su bila ranjena. Osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu, a pomilovan je početkom srpnja 2008. i deportiran u Hrvatsku. U Zagreb je stigao 24. srpnja u pratnji američkih agenata. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook