Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAKETIRANJE BANSKIH DVORA

Doznajte koje je bilo kodno ime prvog hrvatskog predsjednika i što ga je spasilo

Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr)
Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dan uoči proglašenja neovisnosti Hrvatske počeo je raketiranjem Banskih dvora, čiji je cilj bio atentat na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

Porušeno je ondašnje sjedište predsjednika države. Radni dio Franje Tuđmana pogođen je s dvije rakete, koje su pale u dvorišnu zgradu, s južne strane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 28. godišnjica napada Obljetnica raketiranja Banskih dvora: "Bio je to trenutak prekretnice. Srećom, hrvatsko vodstvo preživjelo je napad" Banski dvori (Foto: Pixell) Pozvani na salušanje u Beogradu Odvjetnik pilota okrivljenih za raketiranje Banskih dvora: ''Okrivljeni se pozivaju na obvezu čuvanja vojne tajne''

Dan poslije raketiranja, u tajnosti je u podrumu Inine zgrade održana sjednica Hrvatskog sabora, na kojoj je Vladimir Šeks objavio da Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. raskida državnopravne veze na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila SFRJ.

Dvadeset i osam godina poslije, ovaj dan obilježit ćemo u utorak, 8. listopada, kao Dan neovisnosti.

Pukom srećom predsjednik se spasio

"Predsjednik Tuđman slovio je kao osoba koja se gotovo vojnički držala protokola. Znalo se kada dolazi na posao, u 13:30 je uvijek bio ručak, a u 15 sati je počinjao odmor. Tako je trebalo biti i toga dana. Organizirao je u 13:30 ručak za jugoslavenskog predsjednika i premijera Stipu Mesića i Antu Markovića, i nešto prije 15 sati predsjednik se dignuo od stola što je, kažu njegovi suradnici, bilo iznenađenje, i rekao: 'Idemo do mog kabineta popiti kavu'", kazao je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago, koji se uživo javio iz dvorišta Banskih dvora.

"Njegov je kabinet bio u prostoru u kojem se danas održavaju sjednice Vlade. Predsjednik Tuđman uobičajeno je bio u prostoru za odmor, današnjem uredu glasnogovornika Vlade. Odmarao bi, slušao vijesti na Hrvatskom radiju.

Sasvim je jasno da su jugoslavenske službe sigurnosti imale njegov protokol, ne samo za taj dan, već i za sve dane. Da se predsjednik držao svog protokola, likvidirali bi ga, a taj dan likvidirali bi i Stipu Mesića i Antu Markovića. Kažu suradnici da je puka sreća da se predsjednik Tuđman taj dan nije držao protokola i upravo je zbog toga uspio preživjeti pokušaj likvidacije.

Prve minute nakon raketiranja predsjednikova ureda

Suradnici kažu da je bilo vrlo kaotično u tim prvim minutama. Predsjednika Tuđmana su službe, naravno, odmah osigurale. On se nalazio u svom uredu i svi su se s prvog kata spustili u improvizirano sklonište u podrumu Banskih dvora, u koje može stati 20 ljudi. Tu je predsjednik Tuđman odmah uspostavio telefonsku liniju s tadašnjim šefovima diplomacije objasnivši im da su ga pokušali likvidirati.

U tom je trenutku došlo vodstvo iz Hrvatskog sabora, koji je pripremao sve odluke o razdruživanju, i dogovoreno je da se ide dalje. 'Idemo se proglasiti neovisnima.' Oko 30 minuta je predsjednik bio u tom skloništu.

Zanimljivo je da je od sredine rujna 1991. godine Zagreb bio pod opsadom i uzbunama, ali nikada se predsjednik nije spuštao u sklonište. To je bio prvi i zadnji put. U Ministarstvo unutarnjih poslova je nakon otprilike 20 minuta došla šifrirana poruka – Goran je na sigurnom. To je bio znak da je predsjednik Tuđman siguran.

On je sa službom sigurnosti i svojim najbližim suradnicima napustio Banske dvore i otišao na Tuškanac, u tadašnje zapovjedništvo Hrvatske vojske, i proveo tamo noć. U Banske dvore se više nikada nije vratio.

Banski dvori danas su obnovljeni i središte političke moći i predsjednika svih hrvatskih Vlada", rekao je Bago.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene