Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biti ili ne biti

Dan D: Brammertz danas podnosi konačno izvješće o Hrvatskoj i Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz danas će Vijeću sigurnosti UN-a predstaviti svoje najnovije izvješće o suradnji zemalja u regiji s haškim sudom.

Iako ga je napisao i Vijeću poslao još sredinom svibnja danas će ga u New Yorku iznijeti i usmeno. Detalji njegova sadržaja nisu poznati.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu"

Podsjetimo, Brammertz je u prosincu prošle godine u zadnjem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a iznio uglavnom pozitivnu ocjenu o suradnji Hrvatske s njegovim uredom pozvavši Hrvatsku da 'i dalje rješava probleme i u cijelosti razjasni nestanak dokumenata' iz operacije Oluje i ocijenivši da 'ključno neriješeno pitanje ostaje naš zahtjev za važnim vojnim dokumentima povezanim s Olujom'.

Uoči podnošenja izvješća Brammertz je bio 4. svibnja u posjetu Zagrebu gdje je s hrvatskim dužnosnicima razgovarao o hrvatskoj suradnji s uredom haaškoga tužiteljstva, a susrete je iskoristio i kako bi Vladi prenio svoje stajalište o reakcijama na nedavnu presudu trojici hrvatskih generala.

Ocjena pune suradnje s Haaškim sudom jedno je od mjerila za zatvaranje poglavlja 23. koje se odnosina pravosuđe i temeljna prava u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom.

Brammertz će danas podnijeti i izvješće za Srbiju i BiH. Srbija zbog uhićenja Ratka Mladića očekuje pohvalu, iako je Brammertz rekao kako je već poslao negativno izvješće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene