Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dosadašnja šefica

Dalija Orešković iznenadila odlukom: "Povlačim svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dalija Orešković poručila je kako povlači svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

"Povlačim svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa", poručila je u nedjelju Dalija Orešković, gostujući u emisiji Točka na tjedan na N1 televiziji.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko Nju posebno pamti Tomislava Karamarka pod prozorom iznenadilo poznato lice: "A nadao sam se dobrom danu" Ilustracija Drama u Japanu Jedna osoba umrla, a deseci u bolnici zbog tableta: Farmaceutski div povukao ih iz prodaje, sve se istražuje

Odgovarajući na pitanje kakvu je poruku izvukla iz rezultata saborskog glasovanja u petak kada zastupnici nisu izabrali novu šeficu Povjerestva, rekla je kako je izvukla sasvim jasnu poruku, a to je da njezina kandidatura u ovom trenutku nema potporu u parlamentu.

"Politika će uvijek imati svoje ciljeve, a neovisne institucije trebaju imati vlastitu karizmu i graditi vlastiti integritet", rekla je.

Podsjetimo, saborski zastupnici tajnim su glasanjem u petak izabrali nove članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ali ne i predsjednicu jer je 75 zastupnika glasalo za Natašu Novaković, a njih 46 za Daliju Orešković koje su bile kandidatkinje za ovo mjesto.

Predsjednika i članove Povjerenstva Sabor bira tajnim glasovanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, dakle 76 glasova. Biraju se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.

Davorin Ivanjek, Tatijana Vučetić, Tončica Božić, Aleksandra Jozić Ileković postali su novi članovi Povjerenstva.

Dalija Orešković na čelu Povjerenstva kojem je mandat istekao 11. veljače bila je pet godina.  Dan prije isteka mandatat, Orešković je poručila kako bi željela nastaviti taj posao.

"Smatram da na temelju svog znanja, iskustva, volje da kroz rad učim i razvijam područje sukoba interesa, mogu svemu tome dati svoj doprinos", izjavila je.

Napravili su velike stvari

Komentirajući rad prethodnog Povjerenstva, nakon neuspjelog pokušaja izbora nove predsjednice u Saboru, reporter Nove TV Mislav Bago rekao je da je ono, kad se malo pogleda, napravilo velike stvari.

"Postavili su standarde. U konačnici, Andrej Plenković ne bi bio tu gdje je sada da Povjerenstvo nije radilo svoj posao. Povjerenstvo na čelu s bivšom predsjednicom Dalijom Orešković donijelo je odluku da je Tomislav Karamarko u sukobu interesa, i znamo što je sve uslijedilo potom. Andrej Plenković je preuzeo HDZ, a potom i vođenje ove zemlje", objasnio je Bago. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene