Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bajić o WikiLeaksu

'Da sam nekoga izvještavao o istragama je maštarija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljene su nove američke depeše između Zagreba i Washingtona.

Prema dokumentima koje objavljuje WikiLeaks glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, djelatnike veleposlanstva SAD-a izvještavao je o nekim ključnim istragama, i prije nego što su pokrenute.

Pročitajte i ovo Prosvijedi diljem Europe PROSVJEDI U PRAGU, LONDONU, RIMU... Na ulicama tisuće ljudi: Dosta im je visokih cijena, energetske nesigurnosti, niskih plaća... Slika nije dostupna WikiLeaks objavio Iako šutljiv prema domaćoj javnosti, Mladen Bajić je američkim diplomatima govorio sve i svašta

Bajić u izjavi za Novu TV sve negira. Izvještaje naziva prepričanim medijskim napisima i nečijom maštom. Tvrdi da su na sastancima s američkim kolegama tražili pomoć u rješavanju nekih slučajeva, sastanke s Amerikancima održavali su videolinkom, no nikada nisu komentirali aktualne političke teme.

Ono što su za Bajića prepričani i beznačajni novinski izvještaji  za zviždačku stranicu, mnogo je više. Iz njihovih bilješki proizlazi da se Bajić američkim sugovornicima žalio i na Vladimira Šeksa. U Saboru nisu prošli njegovi kandidati za Državno-odvjetničko vijeće.

'Glasovanje je orkestrirao Vladimir Šeks, kao osvetu zbog istrage istaknut članova HDZ-a', navodi Wikileaks. Šeks, kojeg se često prozivalo da upravlja domaćim pravosuđem, tek kratko poručuje da nije raspoložen za razgovor na ovu temu.

Ministar policije, međutim, misli da bi trebalo utvrditi vjerodostojnost objavljenih dokumenata. 'Teško mi je komentirati, ne mogu ništa reći o autentičnosti svega toga. Dakle, ja sam vrlo skeptičan', rekao je Karamarko.

Skeptičan je i jedan od odvjetnika iz afere Podravka, iako su, prema Wikileaksu, Amerikanci znali sve o izvlačenju novca iz te koprivničke tvrtke, no Mate Matić ne misli da bi Bajić otišao i korak dalje i prekršio uskočke istrage.

'Iznošenjem detalja ili sadržaja, predstavljali bi tajnu, ali poznavajući gospodina Bajića, ne vjerujem da bi on pregazio tu granicu i prešao je. Mislim da on u tome nije pogriješio', kaže odvjetnik Matić.

Bilo je i slučajeva o kojima su Amerikanci imali informacije, i prije nego su optužnice podizane. Znali su i sve o Sanaderu. No, poglavlje o promjenama u vrhu, njegove sada
bivše stranke, dolazak Jadranke Kosor i članovi Predsjedništva puno su slikovitije opisan.

'HDZ shakeup-Snjeguljica i njezinih sedam dinosaura', riječi su s Wikileaksa. Posljednje depeše, ponovno su pokazale da su Amerikanci itekako pomno pratili aktualne političke promjene u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene