Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cvrtila: RH jača svoj međunarodni položaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je pozivnicom za pridruženje NATO savezu na summitu u Bukureštu ojačala svoj međunarodni položaj i učvrstila regionalnu poziciju, izjavio je na raspravi o pridruženju Hrvatske tom Savezu savjetnik predsjednika RH za obranu Vlatko Cvrtila.

Raspravu u Hrvatskom novinarskom društvu 'Hrvatska i NATO - realnost i predrasude' vodio je novinar Dane Roško, uz sudjelovanje Cvrtile, koji je i profesor na fakultetu Političkih znanosti u Zagrebu, te Davora Domazeta Loše.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

'NATO je globalno relevantni instrument...pozivnicom za članstvo i budućim pridruženjem Savezu Hrvatska je ojačala svoj međunarodni položaj i regionalnu poziciju', kazao je Cvrtila.

Prema njegovim riječima, Hrvatska će, kao buduća članica, biti ravnopravan partner u odlučivanju o regionalnoj sigurnosti.

'Moramo znati da regionalna struktura još nije dovršena', dodao je Cvrtila argumentirajući svoje stajalište o nužnosti pridruženja Hrvatske NATO-u.

Admiral Domazet je ustvrdio kako je članstvo u NATO-u logičan slijed događaja i podsjetio da je Sjevernoatlantski savez 'već na istočnoj obali Crnog mora'.

Kao presudan trenutak nagloj potpori javnog mnijenja ulasku Hrvatske u NATO, sugovornici su istaknuli proglašenje kosovske nezavisnosti i reakcije Srbije na taj događaj.

'To je imalo izravan utjecaj na javnost u Hrvatskoj i njezinu percepciju regije kao okruženja koje još nije stabilizirano', zaključio je Cvrtila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene