Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na prijedlog Općinskoga državnog odvjetništva u Benkovcu izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru danas je odredilo pritvor za četiri osobe osumnjičene da su u Biljanima Donjim kod Benkovca 25. srpnja kamenovali četiri kuće srpskih povratnika i izazvali požar ispred jedne od njih.


Pritvor je određen za Z. B., Lj. B., D. Ž. i I. D. zbog kažnjiva djela rasne i druge diskriminacije.

Vezani članci Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad Martina Cuvaj Ravnateljica Centra u Ivanić-Gradu: "Minute su nas dijelile od toga da se dogodi veliko zlo. Otac je razvalio vrata i detektor metala, bacio zaštitarku na stol i razbio ga..." Edi Karuc - 3 Dramatično u zadarskoj bolnici: "Gore je nego u prosincu. U subotu smo otvorili novi COVID odjel, jučer je već bio pun. Ovaj val je jači i strmiji"

Izvanraspravno vijeće je prijedlog pritvora prihvatilo zbog sumnje da bi okrivljenici boravkom na slobodi ometali kazneni postupak međusobnim dogovorom i usklađivanjem obrana te utjecajem na svjedoke. Taj pritvorski razlog prestaje postojati ispitivanjem okrivljenika i svjedoka na glavnoj raspravi.

Istodobno je odbijen prijedlog odvjetništva za pritvor zbog mogućnosti ponavljanja kažnjiva djela.

Zbog svih okolnosti u vezi s tim kaznenim predmetom postupak će biti proveden u najkraćem mogućem roku, priopćeno je danas iz Županijskog suda u Zadru.

Istovremeno čelnici škabrnjske općine održali su konferenciju za novinare u povodu izgreda u Biljanima Donjim na kojoj su istaknuli da ne odobravaju izgred svojih sumještana, ali i pozvali novinare i druge da pokažu više razumijevanja za sve što se dogodilo u Škabrnji. 

- Ne odobravamo izgred, ne protivimo se djelovanju pravne države, ali molimo da se pokaže više senzibiliteta prema mjestu koje je dalo 86 žrtava u Domovinskom ratu, najviše u Hrvatskoj u odnosu na broj stanovnika i da se Škabrnju ne proglašava slučajem, rekao je općinski načelnik Nediljko Bubnjar.