Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA U "CRVENOM"

Snijeg u Konavlima, u Zagrebu 150 ekipa Zimske službe posipa glavne prometnice u gradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prometnicama diljem Hrvatske na snazi su zimski uvjeti, a iz HAK-a upozoravaju vozače da prije ikakvog putovanja provjere stanje na cestama. U Zagrebu je tijekom jutarnjih sati pao snijeg.

Sto i pedeset ekipa Zimske službe Zagrebačkih cesta izašle su na teren kako bi posipale solju i sipinom sve glavne prometnice, mostove, nadvožnjake, prilaze javnim institucijama, linije javnog gradskog prijevoza i brdske linije, a na raspolaganju im je 18.000 tona soli i 2500 tona sipine, doznaje se u četvrtak u Zagrebačkim cestama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno Ilustracija opasnost od poledice Stiže nova runda snijega, padat će i u nizinama: DHMZ izdao upozorenja

Pet ekipa Zimske službe je na Sljemenu, gdje čiste i posipavaju Sljemensku cestu, a riječ je o pojačanom broju ekipa zbog "Snježne kraljice". Sljemenska cesta je zasad prohodna i napravit ćemo sve da takva i ostane, izjavio je Hini glasnogovornik Zagrebačkih cesta Vlado Suša.

Mala zimska služba čisti pločnike, tramvajska i autobusna stajališta, gradske stube i šetnice u parkovima. Ekipe Zagrebparkinga čiste parkirališta koja se naplaćuju.

Suša je pozvao Zagrepčane da čiste snijeg ispred svojih zgrada i kuća, te poslovnih prostora i na parkiralištima zgrada.

Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić izjavio je da su svi tramvajski i autobusni koridori prohodni, vozi se bez poteškoća, a u pripravnosti su i ZET-ove ekipe Zimske službe.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u vremenskoj prognozi za Zagreb i okolicu danas prognozira djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Prijepodne i sredinom dana na širem području grada mjestimice slab snijeg. Najviša dnevna temperatura u Zagrebu i okolici bit će od 1 do 3 Celzijeva stupnja.

Snijeg u Konavlima

Najavljivano pogoršanje vremena stiglo je i na jug Hrvatske, a u Konavlima već pada snijeg kojeg je na višim predjelima od jutra napadalo pet centimetara, rekao je u četvrtak zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Konavle Mario Magud.

U nižim predjelima još pada kiša sa susnježicom, no procjenjuje se da će se i ti predjeli tijekom dana najvjerojatnije zabijeliti.

''Snijeg u Konavlima pada, pogotovo na višim područjima, u nižim predjelima je još kiša i susnježica, ali i tu se uskoro očekuje snijeg. Na višim područjima i na Konavoskim brdima ima ga već pet centimetara'', rekao je Magud.

Na tom su području na snazi zimski uvjeti, a zimska oprema je obavezna.
''Ralica je krenula na područja koja su pod snijegom, a druga je spremna za Kunu Konavosku. Prognoze kažu da će dosta snijega danas napadati te da ćemo imati problema s burom, odnosno snježnom vijavicom pa apeliramo na vozače koji danas ne moraju da ne kreću na put kroz ova brdska područja'', rekao je Magud.

Prema prognostičkim modelima Državnog hidrometeorološkog zavoda tijekom dana je na širem dubrovačkom području najavljena kiša i snijeg, dok se u noći uz pad temperature najavljuje mogućnost snijega.

Tijekom vikenda najavljeno je sunčano vrijeme, ali uz pad temepratura od -8 do maksimalnih -4 stupnja Celzijeva.

Diljem Hrvatske hladno vrijeme

Državni hidrometeorološki zavod u prognozi za četvrtak navodi kako će u cijeloj zemlji biti vjetrovito i hladno te umjereno i pretežno oblačno. Ponegdje će pasti malo snijega, poglavito u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije, a moguć je i mjestimice na obali i otocima.

Na Jadranu, osobito srednjem i južnom, povremeno kiša, na otocima i na krajnjem jugu i pljuskovi s grmljavinom. Vjetar u početku slab, od sredine dana umjeren i jak, na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka, većinom poslijepodne mjestimice i olujna bura s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura između -2 i 3, na Jadranu od 4 do 9 °C.

Meteoalarm je objavio crveno upozorenje za sjeverni Jadran, na kojem se očekuju orkanski udari bure, koja neće oslabjeti ni sutra.

Kako javlja HAK, sve su autoceste otvorene za sve skupine vozila, kao i državne ceste DC1 između Karlovca i Splita, stara cesta kroz Gorski kotar (DC3) i Jadranska magistrala (DC8).

Zimski su uvjeti na autocesti A1 između čvorova Šestanovac i Ravča kao i kroz tunel Sveti Ilija, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu. Snijeg otežava vožnju mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji i zaleđu Dalmacije. U središnjoj Hrvatskoj, Lici, Slavoniji i Baranji ponegdje ima i magle.

Smanjena je vidljivost i na autocestama: A1 između čvorova Bosiljevo i Gospić, A3 Bregana-Lipovac između čvorova Križ i Lipovac, A5 Đakovo-Sredanci te A11 Jakuševec-Lekenik. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog najavljenog pogoršanja vremena i iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu jakom i olujnom, na udare i orkanskom burom, iz HAK-a savjetuju vozačima da prije putovanja provjere stanje na cestama kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na cestama odabrali alternativni pravac putovanja.

Na Biokovu 9,5 stupnjeva ispod ništice - u Makarskoj olujna bura

Na Makarskome primorju puše olujna bura 70-ak kilometara na sat, na udare i do 95 kilometara, a na Biokovu od noćas pada snijeg koji se spustio i u primorski dio.

Na najvišemu biokovskom vrhu Sv. Juri, prema informaciji dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a, snijeg je visok 30-ak centimerara, u nanosima i do jednog metra, a temperatura se spustila 9,5 stupnjeva ispod ništice.
Snijega ima i na primorskom dijelu Biokova, u malim mjestima Bastu i Velikom Brdu te na područjima iznad 300 metara nadmorske visine, doznaje se od Gradskog centra Osejave u Makarskoj.
Na pristupnoj cesti od Baškog polja do tunela Sv. Ilije u Bastu kolnik je mokar, a od tunela do Zagvozda pada snijeg pa se vozači pozivaju da voze vrlo oprezno. Vozačima koji voze državnom cestom D8 na Makarskome primorju također se preporučuje oprezna vožnja u blizini svetišta Veprica nedaleko od Makarske, na Baškom polju te na prijevoju Dupcima nedaleko od Brela zbog jačih bočnih udara vjetra.
U Makarskoj i u ostalim mjestima jaka bura dosad nije počinila nikakvu štetu, a manju su štetu pretrpjele borove šume i maslinici. (Hina/D.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene