Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar, provedeno na razini cijele Hrvatske, koji na najbolji način oslikava trenutačno raspoloženje birača.

Galerija Mislav Bago - 2 Crobarometar - svibanj, prvi dio - 1 Crobarometar - svibanj, prvi dio - 2 +9 Crobarometar - svibanj, prvi dio - 3

Hrvatska posljednjih tjedana svjedoči invaziji političara u sve dijelove zemlje. Lokalni izbori, točnije 2. krug završava 30. svibnja, a mjesec na odlasku obilježila je upravo izborna kampanja. 

HDZ dvostruko jači od SDP-a

HDZ u drugi krug izbora ulazi s činjenicom da je dvostruko jači od SDP-a. HDZ može računati na potporu 30,5 posto birača, a SDP na 15,2 posto. Zanimljivo, i jedna i druga stranka bilježe rast, no to je u promilima i unutar statističke pogreške.

Mislav Bago - 2 Crobarometar - svibanj, prvi dio - 2 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Maturanti proslavili zadnji dan škole u razrušenoj Petrinji - 5 Kad se objedine sreća i tuga: Maturanti iz Petrinje prošetali razrušenim centrom i posjetili školu u kojoj su stvarali brojne uspomene

Slavlje maturanata Rijeka Maturanti diljem zemlje slave kraj škole unatoč preporukama, u jednoj županiji ipak su im organizirali tradicionalnu povorku

Možemo! je treći politički izbor i nema sumnje da je za blag popravak rejtinga zaslužan i rezultat Tomislava Tomaševića u Zagrebu. Sada ta stranka ima 9,4 posto. Blagi rast ima i Domovinski pokret i sada su na 7,3 posto. Most je peta opcija i posljednja koja prelazi izborni prag sa 6,7 posto.

Mislav Bago - 2 Crobarometar - svibanj, prvi dio - 6 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Stranke ispod praga, ali s velikim ambicijama

Od ostalih stranaka najbliže izbornom pragu nalazi se IDS s potporom od 2,8 posto. Zatim je tu Centar s potporom od 2,2 posto. HSS je na 1,5 posto, a Živi zid na 1,4 posto.

Mislav Bago - 2 Crobarometar - svibanj, prvi dio - 5 (Foto: Dnevnik Nove TV)

FOKUS mjesec završava na 1,3 posto, a HSU na 1,3 posto i na kraju HNS je na 1,2 posto potpore. Ostale opcije, od ljevice do desnice, imaju zajedno 5,6 posto, a broj neodlučnih birača pada i sada ih je 13,7 posto.

Mislav Bago - 2 Crobarometar - svibanj, prvi dio - 4 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Mislav Bago - 2 Crobarometar - svibanj, prvi dio - 9 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Mislav Bago - 2 Crobarometar - svibanj, prvi dio - 3 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Vlada nema potporu građana, a zemlja i dalje pesimistična

Većina građana i dalje ne podupire rad Vlade, točnije njih 59 posto, a Andrej Plenković saveznike ima u 33 posto ispitanika. Ne zna njih osam posto. Još samo birači HDZ-a, i to njih 90 posto, vjeruju u Vladine poteze.

Mislav Bago - 2 Crobarometar - svibanj, prvi dio - 1 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Provedeno kriminalističko istraživanje Nicotiana 4 Veliki ulov policije i carine! Uhićeno 13 osoba: Duhan i cigarete kupovali u BiH pa prodavali u Hrvatskoj u Sloveniji

Sučeljavanje Ivana Radića (HDZ) i Berislava Mlinarevića (DP) - 1 VIDEO Kakva blamaža! Kandidat za gradonačelnika Osijeka totalno zablokirao na pitanje o 10. travnja: "Uuu... samo malo. Sad ste me zatekli. Je l' ima veze s Osijekom?"

Stabilno smo pesimistična nacija i trenutačno 70 posto građana misli kako zemlja ide u lošem, a njih samo 22 posto da ide u dobrom smjeru. Ne zna njih osam posto.

Mislav Bago - 2 Crobarometar - svibanj, prvi dio - 10 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Predsjednik gubi potporu za svoj rad

Predsjednik Milanović već mjesecima gubi potporu za svoj rad. Tako sada većina građana, točnije njih 56 posto, ne odobrava rad predsjednika, a njih 37 posto odobrava.

Ne zna sedam posto građana. Predsjednik već pola godine lagano, ali sigurno gubi potporu, no posljednja tri mjeseca ona se malo brže topi.

Mislav Bago - 2 Crobarometar - svibanj, prvi dio - 7 (Foto: Dnevnik Nove TV)

A najpopularniji političar i dalje je...

Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar, istina, više ga ne podupire većina građana. O njemu pozitivan dojam ima 49 posto, a negativan 44 posto ispitanika.

Andrej Plenković pak može računati na 45 posto građana koji o njemu misle pozitivno, ali i na 49 posto građana koji o premijeru misle loše.

Tomislav Tomašević je treći na listi popularnih i o njemu 44 posto ispitanika misli pozitivno, a njih 27 posto negativno.

Mislav Bago - 2 Crobarometar - svibanj, prvi dio - 11 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Božo Petrov može računati na 40 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 43 posto misli negativno.

Miroslav Škoro u donjem je dijelu ljestvice popularnosti i o njemu pozitivno misli 35 posto, a negativno 56 posto ispitanika. I na kraju Peđa Grbin, trenutačno 34 posto ispitanika o njemu misli pozitivno dok njih 45 posto misli negativno.

Mislav Bago - 2 Crobarometar - svibanj, prvi dio - 8 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Kandidat Centra za gradonačelnika Splita Ivica Puljak Puljak siguran u većinu u splitskom Gradskom vijeću: "Koalicija HDZ i Kerum ima 13 mandata, ostalih 18 su za javni interes"

Plimni val pogodio otok Ist - 4 Plimni val pogodio otok Ist: ''Odjednom se more povuklo, ostalo je sve suho, sigurno metar i pol. Izgledalo je kao stihija''

Zanimljivo, svim je političarima blago rastao rejting, samo je u blagom padu Peđa Grbin.

Napomena

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 986 građana metodom osobnog razgovora od 1. do 20. svibnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju