USKOK je, na temelju kaznene prijave koprivničko-križevačke policije, pokrenuo istragu protiv 13 osumnjičenih da su krijumčarenjem i prodajom 450 kilograma duhana i 27.302 šteke cigareta oštetili državni proračun za najmanje 6,2 milijuna kuna.


Utvrđeno je kako je trinaestoro osumnjičenih protuzakonito unijelo u Hrvatsku najmanje 27.302 šteke cigareta bez trošarinskih markica Ministarstva financija.

Vezani članci Policijski očevid nakon prometne nesreće Pijani tinejdžer (16) bez vozačke skrivio prometnu nesreću u Koprivnici: Napuhao čak 1,66 promila Pronađena droga na zagrebačkom i križevačkom području - 4 Palo šest dilera: Kod njih pronađeno više vrsta droga, igle, vaga, oružje, novac...

Cigarete su nabavljane u BiH te potom prodavane na ilegalnom tržištu Hrvatske i Slovenije. Duhan u listu koji su nabavljali, nakon prerade i aromatiziranja, također su preprodavali.

Policija im je ukupno oduzela 2441 kg duhana u listu, 1604,7 kg sitno rezanog duhana, 1147,4 šteke cigareta, tri rezalice duhana te četiri osobna automobila preinačena za švercanje robe. Veća količina opreme i duhana pronađena je i oduzeta na području Slovenije.

USKOK je objavio kako su vozila imala posebno izrađena dupla dna te da su pojedini osumnjičeni u svrhu pretovara cigareta imali iznajmljene radionice. Na takav su način prošvercali cigarete u najmanje 80 navrata, od čega je najmanje 5269 šteka u 14 navrata prokrijumčareno u Sloveniju, dok je ostatak prodan u Hrvatskoj.

Prošvercali tone duhana

Navodi se i da su trinaestorica u najmanje tri navrata u Hrvatsku prokrijumčarila 450 kilograma rezanog duhana. Također, policija sumnjiči 55-godišnjeg člana skupine da je dogovarao prodaju tri tone ilegalnog duhana.

13 osumnjičenih od rujna prošle do svibnja ove godine ostvarilo je protupravnu imovinsku korist od najmanje 3,549.260 kuna. Neplaćanjem trošarina oštetili su državni proračun Hrvatske za iznos od najmanje 5,897.232 kune.

Kriminalističko istraživanje provedeno je na području PU koprivničko-križevačke, PU bjelovarsko-bilogorske i PU zagrebačke, a temeljem Europskog istražnog naloga i na području Republike Slovenije.

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja osam Hrvata je uhićeno i pritvoreno, dok su ostali trenutačno nedostupni. Protiv svih je podnesena kaznena prijava USKOK-u u Zagrebu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju