Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Gost Dnevnika Nove TV

Grbin o odgovornosti za izborni debakl u Zagrebu, otkrio i najveću SDP-ovu grešku: "Previše smo se slizali s jednom političkom opcijom"

Drugi krug izbora pokazat će tone li SDP još dublje ili stagnira. Predsjednik druge najveće stranke zbog Zagreba se posuo pepelom još u izbornoj noći. Glave će nakon izbora padati, kažu članovi stranke, pitanje je kako će proći Grbin koji šefuje SDP-om tek sedam mjeseci. Konačna odluka o njegovoj sudbini, doznajemo mimo kamera, donosit će se tek nakon što se zbroje rezultati drugog kruga.

Birači su ovim izborima pokazali da ipak na lijevom centru i ljevici traže opciju koja nije - SDP. Otkada je Zagrebu dao Milana Bandića, SDP nije postigao značajniji rezultat u glavnom gradu. Iako je Grbin raspustio gradski ogranak netom prije izbora kako bi mogao instalirati svog kandidata - ni zbog toga ga ne smatraju odgovornim. Netko je ipak odgovoran.

Pročitajte i ovo Predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavljanje u zagrebu "Kada dobijemo povjerenje građana, Hrvatska više neće biti ista": Koalicija Rijeke pravde predstavila svoj program Peđa Grbin lider bez karizme Tko je Peđa Grbin? SDP-ov "Veli Jože" ispričavao se zbog pjevanja Thompsona i vožnje, a suprugu je branio od skandala

"Ne mislim da u ovom trenutku trebaju padati glave na vrhu stranke nego eventualno na lokalnim nivoima tamo gdje su rezultati bili poražavajući. Vidjeti jesu li oni zadovoljili i ima li uopće smisla s tim ljudima ići dalje", smatra Biljana Borzan.

Ranko Ostojić poručuje – SDP se mora promijeniti i vratiti "na osnovne postavke". 

Uspjeh u Omišlju Mirela Ahmetović potvrdila iz prve. Bila je Grbinu protukandidatkinja u stranci, a sada je politička tajnica. Kao Grbinova desna ruka, za ostvareni rezultat je, kaže, suodgovorna. Struja koja se nekada okupljala oko Bernardića, pa i on sam, danas šute. Kažu, dok prođe drugi krug. Ulazak u drugi krug kandidatu za gradonačelnika Karlovca Davoru Petračiću, kojeg podupire SDP, donio je ozbiljnu prijetnju koju je prijavio policiji.

Grbin: "Da, moramo se mijenjati"

Kakvi raspleti čekaju vrh SDP-a, s aktualnim šefom oporbe Peđom Grbinom razgovarao je Mislav Bago. 

Osudio je prijetnju koju je primio nezavisni kandidat za gradonačelnika Karlovca Davor Petračić, kojeg podupire SDP.

"Strašno je što se dogodilo g. Petračiću u Karlovcu. U izbornoj noći nisam govorio samo o tome da ćemo se mijenjati, nego i o tome da će u drugom krugu kampanja biti korektna, da će biti na nivou. Ova prijetnja, ovaj metak... Očekujem od institucija, prije svega policije, da će ovo istražiti. A što se tiče ovoga u izbornoj noći, da, moramo se mijenjati, te promjene u SDP-u su već počele, no niti jedna promjena ne dolazi preko noći", kazao je. 

Naglasio je da je Joško Klisović u utrci za Zagreb bio njegov izbor te kazao kako su promjene u Zagrebu bile nužne. 

"Iskoristit ću ovu priliku da se ispričam Zagrepčankama i Zagrepčanima, ali prije svega članicama i članovima SDP-a, što smo dopustili da niz godina ne slušamo birače, ovo je poraz prije svega takve politike. SDP je shvatio poruku i SDP će se mijenjati, a prije svega će se mijenjati tako što će slušati  birače i njihove poruke, nudit će poruke i projekte koji će gurati da se Hrvatska i Zagreb mijenjaju", kazao je Grbin.

Istaknuo je kako su ovi izbori pokazali da je SDP najjača stranka na ljevici. 

"SDP je dobio najviše glasova na ljevici, SDP je primjerice u prvom krugu osvojio jedan grad više nego prije četiri godine, za razliku od HDZ-a koji je osvojio tri grada manje. SDP u sebi još uvijek ima snage", rekao je.

Odbacio je navode da se snaga SDP-a mjeri preko Zagreba. 

"Ne, mi se mjerimo preko čitave Hrvatske, ali i prema rezultatu u Zagrebu, Rijeci, Karlovcu", poručio je Grbin. 

Što se tiče Zagreba, kaže, rezultat je njegova odgovornost jer je on predložio Joška Klisovića za kandidata. 

"Preuzeo sam odgovornost na sebe jer sam vidio da je SDP u Zagrebu otišao u krivom smjeru. Kolega Kolar je davno rekao da su stvari u Zagrebu krenule u krivo, ako nešto ne funkcionira jedan dan, to možeš u dva dana promijeniti, ali ako nešto ne funkcionira godinama, onda to treba mijenjati godinama", rekao je čelnik SDP-a. 

Na pitanje razmišlja li o stavljanju mandata na raspolaganje ako SDP ne pobijedi u Rijeci ili ne osvoji Primorsko-goransku županiju odgovorio je: "Danas je izašlo sunce, izaći će i sutra, i kao što je izašlo i danas, izaći će sutra, tako će i SDP pobijediti u Rijeci."

Kazao je kako o pobuni i udarim u stranci ne razmišlja. 

"Fokus je da 30. svibnja ljudi prije svega dobiju najbolje gradonačelnike, načelnike i župane, moj cilj je to osigurati. Također, fokus je i na tome zašto još uvijek nemamo raspravu o ministru zdravstva. Prijedlog za njegov opoziv je predan", poručio je. 

O uspjehu MOŽEMO! u Zagrebu rekao je kako su ostvarili odličan rezultat. 

"Oni su takav rezultat ostvarili, međuostalim, i zato što nisu ponovili našu grešku. Naša greška koja se dogodila u Zagrebu je ta što nismo slušali ljude i nismo dovoljno razmišljali o njihovim problemima. Nažalost, slizali smo se previše s jednom političkom opcijom i sada plaćamo danak toga", rekao je Grbin. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene