Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika galerija

Maturanti diljem zemlje slave kraj škole unatoč preporukama, u jednoj županiji ipak su im organizirali tradicionalnu povorku

Aktualno Galerija Neslužbena norijada u Zagrebu Neslužbena norijada u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr +0 Neslužbena norijada u Zagrebu Galerija 1/2 >>
Iako u Hrvatskoj nema službene norijade zbog epidemioloških mjera koje je donio Stožer civilne zaštite, maturanti diljem Hrvatske ovih dana slave kraj svog srednjoškolskog obrazovanja. Po svemu sudeći, korone se ne boje. U jednoj županiji tradicionalnu povorku ipak su organizirali.

Unatoč online norijadi koju je za njih osmislio Grad Zagreb maturanti se nisu dali smesti. Okupili su se na Trgu bana Jelačića, odakle su krenuli na tradicionalnu šetnju do Bundeka. Tamo se očekuje proslava do noći. 

Nacionalni stožer civilne zaštite produljio je do 31. svibnja epidemiološku mjeru zabrane okupljanja i javnih događanja na više od 25 ljudi na jednom mjestu koja se odnosi na cijelu državu. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poslao je školama dopis da posljednja dva dana nastave za maturante organiziraju online. No to nije spriječilo maturante da se online organiziraju i okupe na Trgu.

Osim toga, ministar je ravnateljima dao naputak da s roditeljima i učenicima dogovore izbjegavanje većih okupljanja, što se odnosi upravo na norijadu. Razlog za to je da tijekom održavanja državne mature bude što manji broj maturanata zaraženih koronom ili onih u samoizolaciji.

No maturanti su se pobunili. Kažu da se okupljanja mladih održavaju svakog vikenda po cijeloj zemlji, pa smatraju da i oni mogu proslaviti kraj školske godine.

Maturanti su se u velikom broju okupili i slavili u Dubrovniku, Zagrebu, Rijeci, Šibeniku, Puli....

Ministarstvo: ''Druženje učenicima nitko nije niti može zabraniti''

Pitali smo ministarstvo prosvjete bi li bilo bolje i jednostavnije da su proslave kraja školske godine bile službeno organizirane, pa bi se lakše situacija držala pod kontrolom, ali su nam odgovorili: ''S ciljem što manjeg broja učenika koji su pozitivni ili u samoizolaciji tijekom provedbe državne mature i obrane završnih radova, Ministarstvo je u dopisu školama istaknulo da zajedno s učenicima i njihovim roditeljima/skrbnicima dogovore da se eventualna organizirana druženja (na otvorenom ili zatvorenom) ne održavaju ili da se odgode nakon završetka ovih procesa, ali druženje učenicima nitko nije niti može zabraniti.''

Pitali smo policiju u Zagrebu imaju li pune ruke posla i je li teže držati pod kontrolom ovakvo neslužbeno okupljanje od službenog, unaprijed organiziranog. 

''Dovoljan broj policijskih službenika raspoređen je na lokacijama diljem grada Zagreba, a na kojima se nalaze ili prolaze učenici koji su se mimo uputa nadležnih obrazovnih institucija i Grada Zagreba ipak odlučili norijadom obilježiti dovršetak srednjoškolskog obrazovanja. Napori službe policije usmjereni su na održavanje povoljnog stanja javnog reda i mira te osiguranje nesmetanog odvijanja cestovnog kao i tramvajskog prometa na navedenim pravcima, a što smo činili i ranijih godina.

Imajući u vidu važeće odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a u slučaju potrebe, pridružit će nam se pripadnici nadležnih službi Grada Zagreba (prometno i komunalno redarstvo) te djelatnici nadležnih inspekcijskih službi Ravnateljstva civilne zaštite i Državnog inspektorata. Do ovog trenutka nismo evidentirali veća remećenja javnog reda i mira niti imamo saznanja o ozlijeđenim osobama'', odgovorili su nam iz PU zagrebačke.

Jedna županija ipak omogućila povorke

Baš kako bi izbjegli samoorganizaciju bez mjera, Karlovačka županija svojim je maturantima omogućila povorke u tri grada. Norijadu u Karlovcu pratila je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

"Ni ove godine ovdje u Karlovcu nisu dopustili da korona maturantima pomrsi planove. Organizirana je njihova tradicionalna povorka. Vlada dobro raspoloženje, a u povorci je čak 846 karlovačkih maturanata. U Karlovačkoj županiji su zapravo htjeli spriječiti da se maturanti sami okupljaju što su znali da je neizbježno, pa su im umjesto toga organizirali povorku uz epidemiološke mjere. U povorci je organiziran razmak između svakog razreda 15 metara, a ovdje sve nadzire 101 COVID redar. Oni će proći cijelim gradom, a zatim se vratiti na Vunsko polje otkud su i krenuli, gdje smiju ostati do 19 sati i dalje pod nadzorom COVID redara", izvijestila je iz Karlovca Srna Bijuk.

Pitali smo i ministre zdravstva i unutarnjih poslova što misle o prizorima s norijade. I dok Beroš nije htio ništa komentirati, Božinović je bio rječitiji.

"Ja sam siguran da je naša mladost svjesna i da će učiniti sve da u tom svom slavlju ne pretjeraju i da će imati u vidu da se nakon takvog druženja vraćaju doma gdje možda imaju starije ukućane. Vjerujem da će biti na razini odgovornosti", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
 

Slavlja maturanata diljem Hrvatske

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene