Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GONG APELIRA NA FILIPOVIĆA

Crno brdo otpada ugrožava ljude, zašto Vlada ignorira sud EU-a? ''Hrvatskoj prijete sankcije''

Crno Brdo u Biljanima Donjim (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Crno Brdo u Biljanima Donjim (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Gong je pozvao Vladu i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da prestanu ignorirati obveze iz presude Suda Europske unije (EU) te da zaštite zdravlje i živote 1građana Biljana Donjih, kao i okoliš toga kraja.

Republika Hrvatska već tri godine odbija izvršiti obveze iz presude Suda Europske unije (EU), najvišeg suda za pravo EU-a kojemu je glavna zadaća da tumači pravo Unije i osigurava njegovu jednaku primjenu u svim državama članicama.

Apel u kojem zahtijeva poštivanje najvišeg suda EU-a, uputio je ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću Gong kao organizacija koja zagovara demokratizaciju političkog sustava i vladavinu prava.

Gong je pozvao i Vladu i Ministarstvo da prestanu ignorirati presudu Suda EU-a i zaštite zdravlje i živote stanovnika Biljana Donjih , koji od zatvaranja šibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) 2010. žive pokraj 140 tona otpadne troske odložene na privatnoj parceli usred ruralne poljoprivredne zone.

Time je prekršena odredba da se otpad smije skladištiti samo na lokacijama koje zadovoljavaju sve mjere zaštite okoliša, u skladu s prostornim planovima.

Unatoč tome što su izvješća inspekcije nadležnog ministarstva utvrdila da se doista radi o otpadu, a ne o nusproizvodu kako se prvotno tvrdilo, te prosvjedima lokalnih udruga i stanovništva kojemu troska zagađuje okoliš i ugrožava zdravlje, ništa nije bilo učinjeno u vezi sa sanacijom otpada, podsjetili su iz Gonga.

Pročitajte i ovo Crno brdo - 4 Nebriga države Crno brdo i dalje prijeti stanovnicima: "Moj je muž umro, a to još stoji", "Dobili smo dokaz da se radi o kancerogenim stvarima"

Nezakonito odlagalište otpadne troske u Biljanima Donjim stiglo je sve do Suda EU-a, koji je u svibnju 2019. godine utvrdio da Hrvatska nije poduzela sve mjere da se gospodarenje troskom provodi tako da se ne ugrožava zdravlje ljudi i šteti okolišu, nije ispunila svoje obveze jer je smatrala da je troska odložena u Biljanima Donjim nusproizvod i treba se smatrati otpadom te nije poduzela mjere da tvrtka koja je ima u svom posjedu obradi sama ili da obradu povjeri drugome.

Nakon toga Europska komisija (EK) u rujnu 2021. godine poslala je Republici Hrvatskoj pismo službene obavijesti kojim ju je upozorila na neizvršavanje obveza iz presude, s obzirom na to da otpad nije saniran.

''Danas, u studenom 2022. godine, crno brdo otpadne troske i dalje stoji na istom mjestu kao i prije 12 godina, bez preciznih planova da se konačno ukloni. U skladu sa svojim ovlastima, sljedeći korak koji Sud i Komisija mogu poduzeti jest određivanje paušalnog iznosa ili novčane kazne koju država mora platiti zbog neizvršavanja obveza iz presude. Tako je 2016. godine, zbog neimplementacije Direktive o hipotekarnom kreditu, zbog koje je RH prvi put došla pred Sud EU-a, Komisija predložila izricanje dnevne novčane kazne od 9840 eura. RH je tad ispunila svoje obveze pa je tužba povučena, ali ovakva sankcija nam ponovno prijeti'', upozorili su iz Gonga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prosvjed stanovnika zbog šljake Spremni su za Markov trg: Mještani Dugog Rata bijesni zbog otrovnog otpada koji i dalje zagađuje kraj

Gotovo identična situacija s nezakonitim odlagalištem otpada postoji u Dugom Ratu gdje su mještani nedavno ponovno prosvjedovali zbog više od 250.000 tona štetnog otpada koji nije saniran od zatvaranja tvornice Dalmacija Dugi rat 2011. godine. Ni s tim već godinama nema pomaka, istaknuli su iz Gonga i poručili: ''Ne želimo da nam dvorišta postaju nezakonita odlagališta otpada.''


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene