Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mnogi za mjeru ne znaju

Država muškarcima plaća očinski dopust, ali...: "Čini nam se da je to trebalo biti uvedeno kao obveza"

Aktualno Galerija Očinski dopust - 4 Očinski dopust - 4 Foto: DNEVNIK.hr Očinski dopust - 2 Očinski dopust - 2 Foto: DNEVNIK.hr Očinski dopust - 1 Očinski dopust - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Očinski dopust - 3 Galerija 1/4 >>
Vlada očevima plaća takozvani očinski dopust. Otkako je uvedena mjera, sve se više očeva odlučuje ostati kod kuće s djecom. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

Zbog korone i rada od kuće Matija je sa sinom bio od rođenja. "To je jako utjecalo na naš odnos, danas se nakon dvije godine vidi koliko smo zbliženi", rekao je Matija Švaljek iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Očinski dopust: Ilustracija - 8 Povećavaju se i naknade Očevi od ponedjeljka mogu uzeti očinski dopust: "Iskoristit ću sve, naravno, koliko god mogu pomoći ženi oko djeteta" Ilustracija demografska mjera Tate dolaze na svoje: Uvodi se očinski dopust, donosimo detalje

Zato sve više očeva želi biti uz svoju djecu. Od kolovoza do danas na desetodnevnom plaćenom dopustu bilo je njih šest tisuća. Mogu ga iskoristiti do šestog mjeseca djetetova života. Dobiju li blizance ili trojke, na dopustu mogu biti 15 dana.

Željka Josić iz Središnjeg ureda za demografiju i mlade kaže: "Podaci pokazuju da su korisnici očinskog dopusta očevi između 31 i 35 godine. Najviše korisnika imaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija, a najmanje ih je u Ličko-senjskoj županiji."

Mjera nije obvezna, ali poslodavac je mora omogućiti. U suprotnom može biti kažnjen s 10 do 50 tisuća kuna.

Je li bilo dosad pritužbi roditelja na poslodavce? "Ne, moram priznati da nismo imali pritužbu roditelja", kaže Josić.

Pročitajte i ovo Očinski dopust: Ilustracija - 8 Povećavaju se i naknade Očevi od ponedjeljka mogu uzeti očinski dopust: "Iskoristit ću sve, naravno, koliko god mogu pomoći ženi oko djeteta"

Pročitajte i ovo Ilustracija demografska mjera Tate dolaze na svoje: Uvodi se očinski dopust, donosimo detalje

Udruga Status M pozdravlja mjeru, ali kaže da ima prostora za promjene.

"Čini nam se da je trebao biti uveden kao obveza, isto kao što je rodiljni dopust za majke obveza", smatra Anamarija Sočo, predsjednica udruge Status M.

Obvezni rodiljni dopust prvih 98 dana može koristiti samo majka. Otac može tek nakon toga, ali u Hrvatskoj to ne koristi ni 2 posto muškaraca.

Nakon navršenih šest mjeseci može se koristiti roditeljski dopust. On traje maksimalno 8 mjeseci, ali samo ako ga koriste oba roditelja, inače je šest mjeseci. Svake godine se za to odluči do dvije tisuće očeva.

Istraživanje Mirne Varge, magistrice socijalne politike, pokazalo je da očevi žele veću ulogu u odgoju djeteta, no mnogi za očinski dopust ne znaju: "Moja generacija i prijatelji kojima govorim - izvolite to koristiti, kao znaju, ali generalno mislim da očevi ne znaju."

Političari u Skandinaviji, kaže ona, odlazili su na dopuste kako bi pokazali svojim primjerom da se to može. I kod nas su neki htjeli.

"I danas žalim što osobno nisam bio u prilici to pravno iskoristiti", izjavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Za očinski dopust država je osigurala 91 milijun kuna. Vjeruju da će do kraja godine sva sredstva biti utrošena.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene