Unatoč brojnim apelima policije, vozači i dalje voze brzo, pod utjecajem alkohola i bez sigurnosnog pojasa. Upravo zbog toga kreće pojačan nadzor prometa.

Galerija


Nova godina nije dobro počela, u prvih dvadesetak dana cesta je odnijela 14 života. Da bi ovakvih prizora bilo manje, policija u pojačanom sastavu izlazi na prometnice.

Vezani članci Prometna nesreća na križanju Horvaćanske i Petrovaradinske (Foto: Dnevnik.hr) Prometna nesreća u Zagrebu, tramvajski promet u prekidu Autobus, ilustracija (Foto:AFP) U stravičnom sudaru dvaju autobusa poginulo najmanje 60 osoba

"Provodit ćemo pojačani nadzor vozača po pitanju vožnje u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem opojnih droga. Vršit ćemo pojačan nadzor brzine kretanja, korištenja mobitela i sigurnosnog pojasa", rekao je Božidar Jagoš iz II. postaje prometne policije Zagreb.

Vožnja bez korištenja sigurnosnog pojasa i dalje je jedan od četiri uzročnika stradanja. Samo je prošlog vikenda više od 700 vozača dobilo kaznu zbog nekorištenja pojasa.

Uz vozače, krivca treba tražiti i u prometnoj infrastrukturi.

"Iz analize prometnih nesreća ove, ali i prošle godine, vidimo da je prilikom izlijetanja vozila sa ceste dolazi do smrtnih stradavanja jer u neposrednom okolišu ceste, kolnika, se nalaze prepreke s kojima se auti sudaraju", rekao je Georg-Davor Lisicin iz udruge Sigurnost u prometu.

Statistika kaže da je u 90 posto prometnih nesreća kriv vozač. No, istraživanja tvrde potpuno drugačije.

"U 60 posto prometnih nesreća je čovjek isključivi krivac, a 40 posto prometnih nesreća se moglo spriječiti poboljšanjem prometne infrastrukture ili poboljšanjem vozila", rekao je prometni stručnjak Marko Šoštarić.

Na tome tek treba raditi jer su automobili koje voze Hrvati u prosjeku stari 13 godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr