Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Istri su viđene crne udovice. Najviše ih ima na Istarskom ipsilonu.


Kao i svako ljeto, odmorišta na Istarskom ipsilonu puna su crnih udovica, pa se poziva na oprez.

Vezani članci Policija, ilustracija Detalji jurnjave u suprotnom smjeru po Ipsilonu: Njemica se zabila u policiju pa zaključala, izvukli je kroz razbijeno staklo Policija, ilustracija Pucao joj u gume: Njemica vozila u suprotnom smjeru, oštetila aute, pokušala pregaziti policajca pa završila na psihijatriji

'Mogli bi čak konstatirati da većina zdravstvenih ustanova nema velikih zaliha tog seruma. Primjena seruma je dobrodošla međutim ne radi se o lijeku koji je neophodan za liječenje ugriza crne udovice', pojašnjava dr. Dobrica Rončević, ZZJZ Rijeka.

Ubod tog pauka najčešće nije opasan po život, no bolovi koji se osjete spadaju u najteže bolove uopće. Pauk crna udovica rasprostranjen je uglavnom u priobalju. Sat vremena nakon uboda javljaju se grčevi u mišićima, mučnina i povraćanje, glavobolja, znojenje, pritisak u grudnom košu, anksioznost, porast krvnog tlaka i ubrzani rad srca.

Smrtnost u slučaju uboda crne udovice je rijetka, manja od pet posto i nastupa kod neliječenih ugriza kao posljedica gušenja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.