Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Crkvi milijuni kuna za 'pomaganje' bolesnima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ionako siromašne, 64 hrvatske bolnice i 260 ustanova socijalne skrbi moraju po ministrovu nalogu Kaptolu plaćati za dušobrižnike po tisuću kuna mjesečno

Bolnice i socijalne ustanove plaćat će Kaptolu 4,5 milijuna kuna godišnje za duhovnu okrijepu: sve bolničke ustanove i ustanove socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj primile su krajem veljače dopis ministra zdravstva i socijalne skrbi Nevena Ljubičića, po kojemu su iz svojih proračuna dužne mjesečno uplaćivati tisuću kuna na račun Hratske biskupske konferencije za financiranje dušobrižništva vjernika katolika koji se nalaze u tim ustanovama. 

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Crkvi se plaća za 'pomaganje' bolesnima i siromašnima 

Radi se o 64 bolnice i lječilišta, te 260 ustanova socijalne skrbi iz čijih će proračuna HBK tržiti godišnje oko 4,5 milijuna kuna, iako prema Ugovoru između Svete Stolice i RH već sada za opće društveno vrijedan rad iz proračuna dobiva 320 milijuna kuna. 

Pitanje etičnosti dopunskog financiranja rada Crkve na pomoći bolesnima i siromašnima iz proračuna ustanova koje su kronično u minusu, otvara se i zato što je 2005. godine potpisanim sporazumom između HBK i RH o dušobrižništvu u hrvatskim bolnicama predviđeno da to financira država, a ne same ustanove. 

U dopisu koji 22. veljače 2007. godine potpisuje ministar Ljubičić nalaže se ustanovama da osiguraju i doznačuju sredstva na račun HBK kod Privredne banke Zagreb. 

Predstojnik tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić kazao je da je HBK 2005. godine potpisala ugovor s državom o dušobrižništvu, nakon čega nisu nadležni komentirati na koji način država isplaćuje Kaptolu ugovorene novce. Ancić je dodao da ovaj trenutak ne može kazati jesu li se zadnje dvije godine poštovale financijske obveze prema HBK. U studenome 2005. godine premijer Ivo Sanader i kardinal Josip Bozanić potpisali su Ugovor između HBK i RH o dušobrižništvu u bolnicama te sporazum o povratu crkvenih knjiga, prema temeljnom aktu koji je Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom. 

Po tom ugovoru bolnice i socijalne ustanove ugovaraju s biskupijama dolazak župnika radi sakramenata, liturgijskih slavlja, savjetovanja u pitanjima vjere i morala.

Od usta najjadnijih 

Zna se da bolnice stenju u minusima i ne plaćaju ni hranu ni lijekove, a kako je u ustanovama socijalne skrbi, neću ni spominjati. Uporno devastirajući zdravstvo, a puneći blagajnu Kaptola, ministar je ovim potezom prvi put doslovno poručio bolesnicima da im je pri ulasku u bolnicu najbolje da se - pomole', kazala je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata u zdravstu i socijalnoj skrbi, koja dodaje da je riječ o skandaloznom postupku ministra zdravstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene