Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepreka su izbori

Čović ne vjeruje u ujedinjenje dva HDZ-a u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjenje Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i HDZ 1990. i dalje je moguće no mala je vjerojatnost kako će se ono uskoro dogoditi, posebice u svjetlu činjenice da se približava provedba općih izbora u toj zemlji, ocijenio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

‘Kako se približavaju izbori, bojim se da će to (ujedinjenje) biti sve teže uraditi’, kazao je Čović novinarima u Orašju gdje je zasjedalo predsjedništvo njegove stranke. Pojasnio je kako je stranački vrh zauzeo stav da organizacije HDZ BiH na županijskim i općinskim razinama trebaju nastaviti pregovarati s postojećim ograncima HDZ 1990. Čović je kazao kako i ostala važna pitanja poput provedbi političkih i drugih reformi u BiH sada dolaze pod utjecaj predizbornih natjecanja pa je neizvjesno hoće li biti moguće nastaviti i uspješno okončati bilo kakve pregovore o, primjerice, promjenama ustava.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Predsjednik HDZ BiH ipak drži da od takvih pokušaja ne bi trebalo odustati. ‘Ja sam blagi optimist da se nešto može dogovoriti’, kazao je Čović. Komentirajući odnose s partnerima i vlasti na razini Federacije BiH, Čović je ustvrdio kako hrvatski ministri zapravo nisu trajno napustili sudjelovanje u federalnoj vladi zbog prijepora s bošnjačkom stranom oko trase autoceste na koridoru Vc.

>> Čović: U BiH nemoguć dogovor oko bilo čega

Čović je o tom problemu u četvrtak u Sarajevu razgovarao s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem i nakon toga je izjavio kako je partnerstvo ove dvije stranke ‘nezamjenjivo’. Tada je i najavio kako će se hrvatski ministri vratiti u vladu a da će se dogovorom na stručnoj razini rješiti problem nastao iscrtavanjem nove trase autoceste. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene