Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve rasprave osuđene na propast

Čović: U BiH nemoguć dogovor oko bilo čega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje u Bosni i Hercegovini takvo je da je u sadašnjem trenutku nemoguć bilo kakav dogovor o bilo čemu, ocijenio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović komentirajući učestale sukobe među vladajućim strankama o gotovo svim važnijim pitanjima u toj zemlji.

'Ne vidim kako bismo se danas dogovorili o bilo čemu, bez obzira na to tko sjedio sa suprotne strane', kazao je Čović u intervjuu za 'Dnevni avaz'. Podsjetio je kako se već tjednima i mjesecima bezuspješno nateže oko imenovanja čelnih ljudi u nekim od ključnih državnih ustanova i agencija te je istaknuo kako to dokazuje da je svaka rasprava o ozbiljnijim pitanjima poput ustavne reforme stoga vjerojatno unaprijed osuđena na propast.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

'Izgubili smo četiri protekle godine i samo stvaramo uvjete da izgubimo i naredne četiri', kazao je Čović podsjećajući da uskoro slijede izbori te će stranke uglavnom sve raditi kao dio predizborne kampanje. Dodao je kako je sada jedini izlaz da se vladajuće stranke korektno dogovore o novom konceptu i rasporedu funkcija. Nakon gotovo osam mjeseci obavljeno je imenovanje direktora Direkcije za europske integracije BiH. Na tu je dužnost imenovana Lidija Topić no bez suglasnosti Vijeća ministara BiH jer se njegovi članovi o tome nisu mogli dogovoriti. Nju je temeljem zakona postavila Agencija za državnu službu jer je bila najkvalificiraniji kandidat.

Zbog sukoba bošnjačkh i srpskih stranaka još uvijek je međutim neizvjesno imenovanje direktora Uprave za neizravno oporezivanje i Regulatorne agencije za komunikacije. Stranka demokratske akcije inzistira da ta mjesta pripadnu Bošnjacima dok Dodikova Stranka nezavisnih socijaldemokrata želi vidjeti Srbina na mjestu direktora UNO. SNSD ujedno time uvjetuje potoru imenovanju Sadika Ahmetovića na dužnost ministra sigurnosti BiH. Čović ocjenjuje kako je sve do dokaz da se imenovanja obavljaju ovisno o tome tko je s kim i koliko 'dobar' u određenom trenutku pri čemu se ne vodi računa o stvarnoj kvaliteti kandidata.

Prema tvrdnjama lokalnih medija, SDA će Vijeću ministara sada predložiti novu raspodjelu ključnih dužnosti na temelju etničke pripadnosti. Navodno bi, po tom prijedlogu, ključne dužnosti bile podijeljene po načelu pariteta dok bi se u ostalima imenovanja obavljala na temelju popisa iz 1991. godine što bi značilo 50 posto mjesta Bošnjacima, 30 posto Srbima i 20 posto Hrvatima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene