Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODUZETNICI NA RUBU

Ćorić: ''Vlada neće pokrivati račune plinara. Računi građanima 1. travnja neće skočiti pet puta, neće ni 100 posto''

Tomislav Ćorić
Tomislav Ćorić Foto: DNEVNIK.hr
Nije nam namjera pokrivati gubitke plinara diljem Hrvatske, poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Vladin plan pomoći o kojemu premijer Andrej Plenković govori već danima, ali konkretnih mjera još nema, tek treba biti javno predstavljen, a u međuvremenu građani i poduzetnici u sve su većem strahu od još većih računa. Na udaru su i bolnice, dječji domovi, pučke kuhinje, samostani... 

''Vladin plan pomoći još nije javno obznanjen jer će konačna cijena i subvencija ovisiti o tome kakva će biti cijena plina tijekom drugog i trećeg mjeseca, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

"Idemo za time da se zaštiti najugroženija skupina građana. Naša pozicija je da uskočimo. Uskočit ćemo, ali nećemo pošto-poto spašavati propalu poslovnu politiku'', rekao je Ćorić u razgovoru za N1: ''Mislim da će Hrvatska nakon korekcije i na struji i na plinu imati znatno manju korekciju cijena od europskog prosjeka, a to je ono što želimo. Želimo da naši građani dožive manji šok od onoga koji su doživjeli građani najvećeg broja europskih zemalja.''

No, određeni šok će ipak morati doživjeti ''zato što je jednostavno cijena plina na svjetskog tržištu narasla nekoliko puta''.

Što se tiče građana, rekao je da ''država garantira i garantirat će da hrvatski građani neće ostati bez plina'': ''Računi građanima 1. travnja neće skočiti pet puta, neće ni 100 posto. Doći će do korekcije računa, mi radimo da to bude što je moguće manje.''

Ćorić je komentirao četiri puta veći račun za plin u KB-u Dubrava: ''Nijedna bolnica neće stati s radom niti će njihova osnovna djelatnost biti ugrožena. Ministarstvo zdravstva će vjerojatno u okviru svojih sredstava prenamijeniti dio njih i uputiti ih u tom smjeru. Vratimo se na razloge situacije, oni se nalaze u činjenici da na vrijeme nisu kupljene dovoljne količine plina. Ovo je situacija u koju su poduzetnici dovedeni ne svojom voljom i nepravedno, i vrlo vjerojatno će i pravno biti riješeno u njihovu korist. Ali ovi veći računi su šok sami po sebi''.

''Imate konkretnu potrošnju jednog bolničkog sustava, koji je definitivno sustav od strateškog interesa od ove država i nećemo dopustiti da on ne radi. Ministar će zasigurno na svojim stavkama ili u kontekstu prenamjene iznaći sredstva da se ovi računi podmire. Ali KB Dubrava, kao i svi drugi, treba pravno propitivati ovaj moment.''

''Jedinice lokalne samouprave postavljaju menadžere u tim poduzećima, oni su odgovorni. Ako menadžer ne napravi svoj posao na vrijeme, on ima neki nadzorni odbor, ima neke supervizore iznad sebe, oni su ti koji su trebali promišljati o tome. Vlasnik Gradske plinare Zagreb je Grad Zagreb, odnosno Holding”, rekao je Ćorić.

Pročitajte i ovo plin - 2 EMISIJA INFORMER Cijene plina lete u nebo: "Kod krajnjih potrošača to bi značilo povećanje od 70 do 80 posto"
Pročitajte i ovo Ivan Miloloža i Mislav Bago GOST DNEVNIKA NOVE TV Gospodarstvenici očajni zbog divljanja cijena plina: "Ovo povećanje ne može nitko izdržati, stravično!"

"Ako me pitate treba li RH namiriti milijardu, milijardu i pol ili koliko god kuna gubitaka koje su stvorila poduzeća u vlasništvu lokalnih samouprava jer menadžeri nisu napravili posao, a vlasnici nisu pazili rade li ovaj svoj posao, moj odgovor je – ne. Nećemo to raditi. Nije nam namjera pokrivati gubitke plinara diljem Hrvatske'', dodao je Ćorić.

''Postoje razgovori koji se vode između Gradske uprave, odnosno Holdinga i HEP-a, u jednom dijelu ja sam razgovarao s Tomaševićem na ovu temu, to uopće nije sporno. Viđenje problema ne treba biti isto, ali u interesu nam je da se ova situacija razriješi i da nitko ne bude žrtva. Ono o čemu nitko ne treba brinuti jesu kućanstva, naše građanke i građani, za njih će brinuti država'', poručio je Ćorić, koji je kazao i da prate cijene goriva: ''Ako dođe do eskalacije na tržištu, mi ćemo reagirati, to je nedvojbeno.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene