S karticom ili u gotovini, platiti režije moramo. A one će poskupjeti bez presedana. I dok svi računaju koliko, mi smo provjerili - zašto plin uopće poskupljuje? I dokad će sve skupa trajati?


Zašto cijene plina divljaju? Prizore s ukrajinsko-ruske granice gledamo već neko vrijeme. Sigurno se pitate kakve veze oni imaju s iznosom na vašem računu za plin. Rusija i Ukrajina su zahladile odnose. Svađu dodatno podgrijava Amerika.

A sve je krenulo od plinske transverzale koju su Rusi trebali pustiti u pogon. Zove se Sjeverni tok 2. Njome bi plin išao direktno od Rusije u Njemačku, a potpuno zaobišao Ukrajinu.

No, Sjeverni tok 2 Rusi nikada nisu uspjeli pustiti u pogon - zbog birokratskih razloga. ''Pa su onda rekli, OK, idemo se igrati! Smanjili su za 30 posto isporuku plina prema Europi, koja je apsolutno ovisna o ruskom plinu'', pojašnjava stručnjak za energetiku Davor Štern u Dnevniku Nove TV.

Rješenje je smanjenje tenzija. Istodobno, Europa želi smanjiti štetne emisije. Nameti na CO2 sve su veći. Sve više elektrana prelazi s ugljena na plin. Zato je plin sve traženiji, a njegova cijena - veća, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

''Sve to ide stihijski, mislim da nema puno smisla jer su postavili ciljeve koji su nedostižni'', smatra Štern.

plin - 2 Cijene plina lete u nebo: "Kod krajnjih potrošača to bi značilo povećanje od 70 do 80 posto"

Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Odlazak Akija, Milanović i vojska, opoziv i trula jaja: "Bit će ovo godina debelih minusa"

Ni plin ni cijena plina nisu imuni na pandemiju. Sjećate li se kako je u Kini i na Dalekom istoku pojavom prvih slučajeva koronavirusa u jednom trenutku sve stalo? Tvornice, proizvodnja, trgovina. Jednako tako sve je krenulo jače nego ikada. A za sve trebate plin.

''Kina i ostale zemlje, Japan, s obzirom na povećanu proizvodnju i ekonomiku mogu plaćati veću cijenu za derivate i plin, tako da su silom trgovačke logike ti putevi sirovina skrenuti njima'', ističe Štern.

Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Odlazak Akija, Milanović i vojska, opoziv i trula jaja: "Bit će ovo godina debelih minusa"

Zgrada Zagrebačkog holdinga Trebaju li građani i časne Boga moliti da im računi za plin budu manji? Oglasio se Holding

Iako sve skupa zvuči prilično loše - evo savjeta za sve građane. ''Neka ne pribjegavaju dodatnim investicijskim zahvatima pa prelaze na nove energente jer ova cijena koja je danas na tržištu ne odražava stvarnu cijenu plina u budućnosti'', pojasnio je predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić.

Jer sama proizvodnja, skladištenje ili transport plina nisu poskupjeli. Cijena je, kažu naši sugovornici, umjetno napuhana. A kako se napuhala - tako će se i ispuhati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju