Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez presedana

Tri razloga zašto plin poskupljuje i dokad ostaje tako: Ni cijene proizvodnje, ni skladištenja, ni transporta nisu rasle

S karticom ili u gotovini, platiti režije moramo. A one će poskupjeti bez presedana. I dok svi računaju koliko, mi smo provjerili - zašto plin uopće poskupljuje? I dokad će sve skupa trajati?

Zašto cijene plina divljaju? Prizore s ukrajinsko-ruske granice gledamo već neko vrijeme. Sigurno se pitate kakve veze oni imaju s iznosom na vašem računu za plin. Rusija i Ukrajina su zahladile odnose. Svađu dodatno podgrijava Amerika.

A sve je krenulo od plinske transverzale koju su Rusi trebali pustiti u pogon. Zove se Sjeverni tok 2. Njome bi plin išao direktno od Rusije u Njemačku, a potpuno zaobišao Ukrajinu.

No, Sjeverni tok 2 Rusi nikada nisu uspjeli pustiti u pogon - zbog birokratskih razloga. ''Pa su onda rekli, OK, idemo se igrati! Smanjili su za 30 posto isporuku plina prema Europi, koja je apsolutno ovisna o ruskom plinu'', pojašnjava stručnjak za energetiku Davor Štern u Dnevniku Nove TV.

Rješenje je smanjenje tenzija. Istodobno, Europa želi smanjiti štetne emisije. Nameti na CO2 sve su veći. Sve više elektrana prelazi s ugljena na plin. Zato je plin sve traženiji, a njegova cijena - veća, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

''Sve to ide stihijski, mislim da nema puno smisla jer su postavili ciljeve koji su nedostižni'', smatra Štern.

Pročitajte i ovo plin - 2 EMISIJA INFORMER Cijene plina lete u nebo: "Kod krajnjih potrošača to bi značilo povećanje od 70 do 80 posto"

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) TJEDNI PREGLED IVANE PEZO MOSKALJOV Odlazak Akija, Milanović i vojska, opoziv i trula jaja: "Bit će ovo godina debelih minusa"

Ni plin ni cijena plina nisu imuni na pandemiju. Sjećate li se kako je u Kini i na Dalekom istoku pojavom prvih slučajeva koronavirusa u jednom trenutku sve stalo? Tvornice, proizvodnja, trgovina. Jednako tako sve je krenulo jače nego ikada. A za sve trebate plin.

''Kina i ostale zemlje, Japan, s obzirom na povećanu proizvodnju i ekonomiku mogu plaćati veću cijenu za derivate i plin, tako da su silom trgovačke logike ti putevi sirovina skrenuti njima'', ističe Štern.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) TJEDNI PREGLED IVANE PEZO MOSKALJOV Odlazak Akija, Milanović i vojska, opoziv i trula jaja: "Bit će ovo godina debelih minusa"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA DNEVNIK.HR Trebaju li građani i časne Boga moliti da im računi za plin budu manji? Oglasio se Holding

Iako sve skupa zvuči prilično loše - evo savjeta za sve građane. ''Neka ne pribjegavaju dodatnim investicijskim zahvatima pa prelaze na nove energente jer ova cijena koja je danas na tržištu ne odražava stvarnu cijenu plina u budućnosti'', pojasnio je predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić.

Jer sama proizvodnja, skladištenje ili transport plina nisu poskupjeli. Cijena je, kažu naši sugovornici, umjetno napuhana. A kako se napuhala - tako će se i ispuhati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 







 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene