Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Gospodarstvenici očajni zbog divljanja cijena plina: "Ovo povećanje ne može nitko izdržati, stravično!"

Gospodarstvo je udar većih cijena energenata već osjetilo. Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago razgovarao je s gospodarstvenikom Ivanom Miloložom.

I dok nam se iz Banskih dvora šalju poruke kako će Vlada zaštititi građane i poduzetnike od energetskog udara, gospodarstvo je taj udar već osjetilo. Tvrtke, obrti, ugostiteljski objekti već su dobili i do 4 puta veću cijenu plina.

Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago razgovarao je s gospodarstvenikom Ivanom Miloložom o cijenama energenata koje lete u nebo. Vlada ima malo ili gotovo nimalo manevarskog prostora, kaže Bago, dok Miloloža, koji planira zatvoriti tvornicu kojoj je vlasnik, poručuje kako je situacija stravična. Ne misli da je za cijelu situaciju kriva Vlada ili Grad Zagreb već geopolitička strategija i špekulativne igre. 

"Nije rješenje zatvoriti tvornicu, ali natjeraju vas prilike i morate se prilagoditi okolnostima, a ne svojim željama ili htjenjima", napominje. 

Na pitanje koje industrije su najugroženije, odgovara: "Ovdje uopće nije važna ni trgovina, ni industrija. Netko je više, a netko manje ugrožen, ali ugroženi su svi. Ovo je stravično, ovdje se radi o 345-postotnom povećanju cijena", napominje. 

Može li se Vlada u ovakvoj situaciji igrati s manjim porezima i pomaže li to gospodarstvenicima? Kaže kako Vlada nije kriva za povećanje cijene plina.

"Ne želim okrivljavati nikoga. Nisam član niti jedne političke stranke. Vlada nije kriva za cijenu plina, jer je sve u rukama jedinica lokalne samouprave. Nije kriv ni Tomašević. U ovom trenutku je Zagreb najveći industrijski centar. Nit je Možemo krivo, već je apsolutno krivo bivše rukovodstvo Zagreba", uvjeren je. 

Na pitanje može li i što učiniti Vlada i koliko može izdržati gospodarstvo, odgovara kako će doći do lančane reakcije i da će sve poskupjeti. 

"Ovisi koliko tko ima rezervi i zaliha. Po meni, ovo gospodarstvo vrlo teško ili gotovo nikako ne može izdržati. Pojedina poduzeća mogu, ali globalno, ovo povećanje ne može nitko izdržati. Rast cijena se apsolutno osjeti. Ovo će se prenijeti na sve drugo. To će se odraziti od kruha pa do ostalih namirnica. To je lančana rekacija. Nije važno je li netko veliki ili mali. Dolazit će do lančane reakcije svega", ističe. 

Projicirao je koliko će trebati da se sve vrati u stare mjere, odnosno na pozicije prije inflacije. 

"Kad se već dogodi inflacija, treba tri puta vremena koliko je ta inflacija rasla da bi se vratilo na početno stanje. Ako je to šest mjeseci, trebat će nam godinu i pol dana, ukoliko se ne uvedu neke subvencije", kaže. 

Pročitajte i ovo plin - 2 EMISIJA INFORMER Cijene plina lete u nebo: "Kod krajnjih potrošača to bi značilo povećanje od 70 do 80 posto"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA DNEVNIK.HR Trebaju li građani i časne Boga moliti da im računi za plin budu manji? Oglasio se Holding

Bago kaže da poslodavci mogu ili smanjiti svoju dobit, ili smanjiti plaće svojim zaposlenicima ili povećati cijenu svog proizvodima. Miloloža smatra da se Hrvatska nije prilagodila okolnostima. 

"Ja ne znam da itko u svijetu ima dobit od više od 345 posto, ali nije to rasla cijena samo u Hrvatskoj, ovo su geopolitičke igre. Ovdje ima i puno mešetarenja na svim razinama. Treba razumijeti rusko-ukrajinsku situaciju. Ovo se dogodilo i 2009. godine, upravo zbog igara i geopolitičkim mešetarenjima Ukrajine i Rusije. Mi se nismo zbog naših propusta prilagodili okolnostima. To nema veze s Vladom", naglašava još jednom Miloloža. 

Osim plina, rast će i cijena struje od 200 do 300 posto. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene