Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seljaci traže sastanak s premijerkom

Čobanković i poljoprivrednici bez dogovora oko poticaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Petar Čobanković i predstavnici odbora za udruge Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) na današnjem su se sastanku suglasili u ocjeni da se rješavaju problemi legalizacije poljoprivrednih objekata i ovrha, ali nisu se dogovorili oko isplate poticaja za prošlogodišnju jesensku sjetvu, pa poljoprivrednici traže sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor i, ako se ne nađe rješenje, najavljuju prosvjede.

S legalizacijom objekata i onemogućavanjem provedbe ovrhe nad poticajima smo relativno zadovoljni i oni su na dobrom putu da budu riješeni. Međutim, nismo zadovoljni stavom ministra oko isplate poticaja, kazao je u izjavi nakon sastanka Stjepan Kunovac u ime Odbora za udruge HPK.

Očekujemo hitan sastanak s premijerkom gdje bi iznijeli naše prijedloge rješenja za koje smatramo da su realni i opravdani, koji neće bitno zadirati u neke zakonske okvire. U suprotnom, ako do toga ne dođe, suglasni smo da ćemo ići na pripremu prosvjeda, rekao je Kunovac.

'Nadamo se da do toga neće doći i da ćemo u razgovoru s premijerkom naći rješenje', kazao je Kunovac dodajući kako primjerice predlažu izdavanje 'određenih vrijednosnih dokumenata koji ne bi zadirali u proračun'. Ne zna kada bi do sastanka s premijerkom moglo doći, a kao krajnji rok navodi 20. rujna. Ministar Čobanković također kaže da se nisu dogovorili oko isplate poticaja za kulture iz jesenske sjetve 2010. te ponavlja da za to nema sredstava u proračunu.

'Činjenica je da su, nažalost, nama u Vladi i Ministarstvu ruke vezane, da se puno toga promijenilo u odnosu na prošlu godinu, da je donešena odluka u Hrvatskom saboru o zamrzavanju rashoda, donesen Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji onemogućava da čelnik tijela državne uprave potroši više sredstava ili preuzme obveze za nešto za što nema predviđena sredstva. Mi ne možemo teretiti proračun danas, ići u pravcu da izdamo neke potvrde ili slično pa da teretimo proračun iz 2012., a da poljoprivrednici na osnovu tih potvrda ostvare kod banke neka primanja', ističe Čobanković.

Podsjeća da to više nisu u mogućnosti i da u proračunu ne može biti sredstava za onaj dio plaćanja koji se, sukladno zakonu o poticaju, plaćaju u sljedećoj godini. 'Tu su, bez obzira na bilo kakve aktivnosti i akcije predstavnika udruga i poljoprivrednika, nama ruke vezane i tu, bez obzira na sve, ne možemo napraviti iskorak, jer bi to bilo kršenje više zakona', ustvrdio je Čobaković.

Predstavnici udruga upozorili su da bi zbog neisplate poticaja za prošlogodišnju moglo biti problema s ovogodišnjom sjetvom, no, ministar smatra da se ništa loše neće desiti. Neće se ništa loše desiti za jesensku sjetvu, ona će biti kvalitetno obavljena, kaže Čobaković ističući kako će ove godine financijski efekt na selu biti praktično isti kao prošle godine i nema razloga da se sjetva ne obavi kako treba.

Pritom uz ostalo navodi kako će financijski rezultat za kukuruz ove godine biti sigurno bolji nego prošle, za suncokret će ovo biti jedna od najboljih godina, a jedina kultura s manjim financijskim efektom bit će soja koja je pretrpila najteže štete. 'Ja otkako sam ministar slušam najave da se neće moći obaviti sjetva, da nema novaca, ali vrlo malo površina ostane nezasijano bilo u jesenskoj, bilo proljetnoj sjetvi', ističe Čobanković. (Hina)

Pročitajte i ovo Prosvjed u Poljskoj Prosvjed eskalirao VIDEO Poljoprivrednici se sukobili s policijom: Bacali kamenje i bengalke, nastupio potpuni kaos Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene