Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nastavlja se štrajk u Croatia Airlinesu. Ni na današnjem sastanka nisu se uspjeli dogovoriti.


Već četvrti dan za redom članovi sindikata pilota i kabinskog osoblja okupili su se ispred zgrade Uprave u Buzinu. Uprava Croatia Airlinesa odbila je jučer njihov prijedlog da će prekinuti štrajk ako će se, dok traju kolektivni pregovori, na njih primjenjivati stari kolektivni ugovor koji im je osiguravao znatno veća primanja, nakon čega su sindikati odlučili nastaviti sa štrajkom.

Vezani članci Slika nije dostupna Croatia Airlines izgubila 6,5 milijuna kuna: Štrajk još traje! Slika nije dostupna Lufthansa suspendirala oznake za zajedničke letove s Croatia Airlinesom!

Zlatko Širac, član Uprave, rekao je kako su do sada gubitci već oko 5 milijuna kuna. Ukoliko se štrajk nastavi, a s njime i gubitci, napominje da će kompanija morati početi prodavati avione.

I na današenjem sastanku nisu uspjeli postići dogovor, a ustupci na koje je uprava i bila pristala jučer, danas su povučeni te su tako razgovori vraćeni na početak.

Na jednom od transparenata koje su nosili prosvjednici napisali su: 'Kako na nebu, tako i na pruzi, HŽ u srcu', čime su još jednom zahvalili HŽ-u na iskazanoj podršci.

Otkazani letovi

Kao posljedica štrajka danas je otkazano dvadesetak letova, a tridesetak će se obaviti u unajmljenim zrakoplovima drugih kompanija. Svaki dan štrajka Croatia Airlines gubi oko milijun kuna.

>> Uprava Croatia Airlinesa: Zahtjevi sindikata su neostvarivi

Podsjetimo, Sindikati traže nastavak razgovora o aneksu novoga kolektivnog ugovora, ali uz uvjet da im se osigura pravo na industrijsku akciju, da se prava iz prijašnjega kolektivnog ugovora primjenjuju od 15. svibnja 2013. te dok traju razgovori s poslodavcem, izjavu poslodavca da će se 42 bolovanja otvorena od 29. travnja do 2. svibnja 2013. smatrati opravdanim i nedostatnima za otkazivanje ugovora o radu te obvezivanje poslodavca da neće dovoditi u pitanje legalnost industrijske akcije niti će dovoditi u nepovoljan položaj radnike koji su u njoj sudjelovali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook