Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za sada četiri kandidata

Lov na glasove: Evo kome bi se mogli prikloniti glasači kandidata koji su odustali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvero kandidata za predsjednika Republike predalo je više od deset tisuća potpisa Državnom izbornom povjerenstvu (DIP). Hoće li ih u utrci za predsjednika i biti toliko, doznat ćemo sutra kada DIP objavi službenu listu kandidata.

Ivo Josipović predao je 203. 875 potpisa, Kolinda Grabar Kitarović 328. 683, Milan Kujundžić oko 50 tisuća, a Ivan Vilibor Sinčić 15.200 potpisa. Od kandidature su odustali Anto Đapić i don Ivan Grubišić jer ne žele sudjelovati u ovakvoj kampanji. Odustao je i Ivan Rude. No, bilo je 'takozvanih kandidata' koji su predali prazne papire tvrdeći da su to bjanko potpisi. A jedan je kandidat predao i potpise na CD-u na kojem je - uvjeravao je - 500 tisuća potpisa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga? Slika nije dostupna Evo tko je predao potpise Koliko broj potpisa govori o izgledima na izborima?

Manje kandidata za predsjednika RH bilo je samo 1997. kada su se uz Franju Tuđmana, kandidirali tek Vlado Gotovac i Zdravko Tomac.

Kako je troje kandidata odustalo, zanimljivo će biti vidjeti kome će ići njihovi glasovi. Naime, prema posljednjem istraživanju CROBAROMETRA kada se ukupno zbroji potpora kandidata kojih više nema riječ je o brojci preko osam posto. Još kada se dodaju neodlučni kojih je također oko osam posto, brojke su to koje itekako mogu biti presudne u predsjedničkoj utrci. To znaju i predsjednički kandidati koji će se itekako potruditi da mobiliziraju svoju stranačku mašineriju i krenu u lov na te glasove.

'Počelo je djelovanje političkog podzemlja s alatima medijskog linča'

Tko bi ih mogao dobiti, Sabina Tandara Knezović za Dnevnik Nove TV razgovarala je s političkim analitičarom profesorom Tihomirom Cipekom.

Što mislite kome će se ti glasači prikloniti?

'Mislim da će dosta tih glasača ostati na nedjeljnom ručku i neće izaći na izbore, a ostali će s obzirom na svoje preferencije. Logično je da se Đapićevi priklone Milanu Kujundžiću, potencijalni glasači gospodina Rudea predsjedniku Josipoviću i tako dalje. Al čini mi se da je tu trend da ćemo ove godine imati znatno manje kandidata za predsjedničke izbore nego što smo imali prijašnjih godina što pokazuje dvije stvari; da treba uložit veću energiju i novac da bi se kandidirali nego što je to bilo potrebno prije i druga stvar da su ljudi toliko razočarani politikom da se dobar dio njih uopće ne želi u to prtljati i ne želi podržati niti jednog kandidata.

Smatrate li da će stranačka mašinerija sad dati sve od sebe da pridobije te glasače?

'Naravno i to će bit poanta ovih izbora čija će stranačka mašinerija biti jača. Naravno, tu je važna i osobnost kandidata i te će se osobe plasirati u izborima. Vidi se da su ipak političke stranke i organizacije stranaka i novac kojim stranke raspolažu vrlo važni da biste sudjelovali kao izgledni kandidat u predsjedničkoj utrci.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene