Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li novac biti vraćen?

Odvjetnik pojašnjava za Dnevnik Nove TV kakva kazna čeka lažnu profesoricu dokaže li joj se krivnja na sudu

Odvjetnik Antonio Volarević (Foto: Dnevnik.hr)
Odvjetnik Antonio Volarević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Diplome (Foto: Dnevnik.hr) Diplome (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Odvjetnik Antonio Volarević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U samo dva tjedna otkako se češljaju diplome u školskom sustavu, već su pronađene tri krivotvorene. Sve je šokirala činjenica da je jedna od profesorica s lažnom diplomom u gimnaziji predavala punih 18 godina.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak ujutro je sazvala izvanrednu konferenciju za novinare i varalicama poručila da svima koje otkriju slijedi izvanredni otkaz.

Pročitajte i ovo Brazilka kupila diplomu putem interneta Završila u pritvoru Nova liječnica postala sumnjiva upravi bolnice, pa provjerili njezinu diplomu: Šokirali se otkrivenim Ilustracija U susjedstvu Sve više žrtava lažne liječnice: Zarađivala na stomatološkim uslugama i tretmanima protiv starenja

Tek što se počelo s češljanjem diploma, pronađene su tri krivotvorene. Sve tri s filozofskog fakulteta. "Neke od njih imaju i neke viškove, žigove koji ne postoje na takvim diplomama. Imaju neke manjkove, znak fakulteta i znak Sveučilišta su drugačiji. I imaju promjene u fontu, tako da one već na prvi pogled izgledaju različito", kazala je dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Vesna Vlahović Štetić.

Jedna diploma je iz 2000. godine iz njemačkog i francuskog jezika. Druga je iz 2016. s područja informacijskih znanosti. Treća je svježa, iz prošle godine i ponovno iz njemačkog, ali i hrvatskog jezika. Ministrica je jasna. "Mi ćemo sve varalice identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz. A nakon toga, naravno i već sada su sve ove prijave krenule i prema DORH-u", poručila je ministrica Divjak.

Dvije su pronađene u slavonskim školama, jedna u osnovnoj školi na jednom od otoka. Najviše zabrinjava to što je jedna od profesorica s lažnom diplomom u gimnaziji predavala punih 18 godina. "Ja sam zapravo poprilično užasnuta jer ovi ljudi čije diplome jesu, oni nisu završili niti preddiplomski studij", ističe dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Vesna Vlahović Štetić.

Jedna osoba nije nikada ni bila student filozofskog. Ako se u obzir uzme da je bruto plaća oko 8000 kuna, država je u 18 godina, odnosno 216 mjeseci isplatila oko 1,8 milijuna kuna osobi s krivotvorenom diplomom.

Dokaže li se krivnja, hoće li se taj novac morati vratiti? "Pod pretpostavkom da je počinjeno neko kazneno djelo i da je netko ostvario neku imovinu iz tog kaznenog djela, onda će mu sud, ako to predloži Državno odvjetništvo, oduzeti imovinsku korist koju je ostvario tim kaznenim djelom", pojašnjava odvjetnik Antonio Volarević.

A ako bi netko pokrenuo postupak protiv škole jer smatra da je oštećen time što mu je profesor s lažnom diplomom dao trojku, a smatra da je znao za više, onda bi se trebala pobijati cijela svjedodžba, a javni dokument je jako teško pobiti, kaže odvjetnik Volarević. "Morate onda zaista dokazati da biste dobili drugačiju ocjenu, a to baš nije uputno i na sudu bi teško prošlo", dodaje.

Škole moraju imati original ili ovjerenu kopiju diploma. "Kako izgledaju te ovjerene fotokopije i originali, to je drugo pitanje, tajnici vode računa o cjelokupnoj dokumentaciji zaposlenika", kazala je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Da do svega ovoga ne bi dolazilo, ministrica apelira: "Naravno, i na ostale škole, ravnatelje, da u sljedećih godinu dana provjere sve one diplome koje nisu provjerene".

Ide i naputak prema visokim učilištima, a već se češljaju i agencije u sustavu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene