Blaženka Divjak (Foto: screenshot)
Blaženka Divjak (Foto: screenshot) Foto: Screenshot

Tijekom provjere diploma svih zaposlenika u sektoru obrazovanja, koju je prije dva tjedna naložila ministrica, na Sveučilištu u Zagrebu pronađene su tri krivotvorine.


Ministrica Blaženka Divjak izvijestila je da su otkrivene tri krivotvorene diplome, jedna u osnovnoj, dvije u srednjim školama, od kojih je jedna gimnazija. Sve su otkrivene na Filozofskom fakultetu. Divjak je zahvalila dekanici na pomoći da se varalice otkriju. Zahvalila je i svim ravnateljima škola i svim fakultetima koji su provjeravali diplome. ''Sve ćemo varalice identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz'', rekla je Divjak i rekla da su sve prijavili DORH-u.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Getty Images) Lažna profesorica predavala 24 godine: U srednjoj školi pronađena jedanaesta krivotvorena diploma Provjereno donosi priču o diplomama 4 (Foto: Provjereno) U zamjenu za (lažnu) diplomu posrednik tražio nešto više od novca: ''Ovisi kakva si. Ako si mačka, mogu ti sredit. Ako nisi...''

Apelirala je na sve ravnatelje da u idućih godinu dana provjere sve diplome koje nisu provjerene. Rekla je da je najviše zabrinjavajuća diploma iz 2000. godine. Na temelju lažne diplome njemačkog i francuskog radio je u gimnaziji punih 18 godina. Druga lažna diploma je iz 2016., i to iz informacijskih znanosti, a treća iz 2018. godine za hrvatski i njemački jezik, a taj je radio u osnovnoj školi. Jedna je krivotvorina utvrđena na temelju anonimne prijave.

Dvije su diplome iz istočnog dijela Hrvatske, a treća je na otoku.

''Ovo je poruka svima koji pokušavaju varati da to ne smiju raditi i da se jedino poštenim radom i poštenjem može napredovati'', poručila je ministrica znanosti i obrazovanja i zaključila da je akcija provjere diploma bila opravdana.

Dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović-Štetić potvrđuje da su lažni dokumenti otkriveni kod njih, piše Jutarnji list.

Po čemu se zna da je diploma lažna?

Diploma ima brojeve koji se ne podudaraju s mogućom godinom izdanja, potpis dekana nije vjerodostojan, niti je pogođen font slova na samoj diplomi. Vrlo očite greške

"Potpis nije sličio mojemu potpisu. Netko je imao informaciju da sam dekanica, no očito nije imao priliku vidjeti moj potpis", rekla je Vlahović-Štetić. 

Ovo je prvi slučaj otkrivanja lažnih diploma nakon što je ministrica Blaženka Divjak prije dva tjedna poslala uputu svim školama u RH da diplome svojih zaposlenika pošalju matičnim fakultetima na provjeru. Takav zahtjev uputila je nakon što je u njezinu Ministarstvu otkriven slučaj lažne diplome Hrvatskih studija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju