Vesna Vlahović-Štetić, dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL)
Vesna Vlahović-Štetić, dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL) Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) Vesna Vlahović-Štetić rekla je da ne misli da je itko od zaposlenih na Fakultetu bio uključen u krivotvorenje diploma i da ima potpuno povjerenje u zaposlenike, a dekan Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras da su sveučilišne diplome vjerodostojne.


U četvrtak ujutro Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) potvrđeno je da je FFZG među 280 diploma koje su im ravnatelji osnovnih i srednjih škola poslali na provjeru pronašao 3 lažne diplome, i to jednog zaposlenika u osnovnoj i dva zaposlenika u srednjim školama.

Vezani članci Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Boras odbio kandidate za dekana Filozofskog fakulteta: "Daje naslutiti da neće prihvatiti nikoga tko nije po njegovoj mjeri" Damir Boras (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Senat potvrdio suspenziju dekanice Filozofskog fakulteta

"Mi smo užasnuti da smo na 280 diploma našli 3 krivotvorene i da su ti koji predaju u školama potpuno nekompetentni za to i da pokraj naših studenata koji uspješno diplomiraju rade ljudi s krivotvorenim diplomama", komentirala je u četvrtak za Hinu Vesna Vlahović-Štetić i dodala kako se u tu radi o kaznenom djelu koje su prijavili DORH-u.

Dekanica je kazala da ima potpuno povjerenje u svoje zaposlenike, s obzirom na izgled lažnih diploma. Na njima nema čega bi trebalo biti, a ima viška informacija, različiti su žigovi i fontovi slova, rekla je. "Netko, tko je na fakultetu i kome bi to bilo dostupno, ne bi te diplome falsificirao ovako kako su one falsificirane", rekla je Vlahović-Štetić.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je kazala kako će varalice dobiti izvanredni otkaz te da će ih ministarstvo prijaviti DORH-u. Nije rekla o kojim se školama radi, već samo da su dvije u Slavoniji i jedna na otoku.

Boras: Diplome je lako provjeriti

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je Hini da Sveučilište izdaje vjerodostojne diplome koje se ne mogu tako lako krivotvoriti te da je vjerodostojnost svih diploma vrlo lako provjeriti.

"Diplome imaju i kodove, a konačno, može se uvijek pitati, Hrvatska nije tako velika zemlja i to se na upit uvijek može riješiti", kazao je Boras i dodao da fakulteti autonomno odlučuju o tome kako će napraviti provjeru te hoće li je raditi besplatno ili će tu uslugu naplatiti.

Na pitanje je li takav način provjere diploma zahtjevan za postojeću fakultetsku administraciju, odgovorio je da se informacije o vjerodostojnosti mogu dobiti isključivo na upit određenom fakultetu, jer bi javna objava podataka o diplomiranima bila protivna Općoj uredbi Europske unije o zaštiti osobnih podataka.

Fakulteti bi mogli napraviti baze podataka s imenom, prezimenom i brojem diplome pomoću kojih bi provjeravali diplome na upit, to bi se tehnički moglo napraviti, kazao je Boras i dodao da je jedini problem u tome financijske prirode.

To mogu biti ogromni poslovi, a na Sveučilištu u Zagrebu fakulteti su ti koji odlučuju o tome hoće li naplatiti provjeru diploma ili ne, dodao je.

MZO: Smisao naputka je sustavna provjera diploma

Ministarstvo je osnovnim i srednjim školama kao i agencijama u obrazovanju dalo rok od godinu dana da provjere diplome oko 90 tisuća zaposlenih. Izvanredni postupak provjere pokrenut je nakon što je sredinom siječnja otkriveno da u samom Ministarstvu jedna zaposlenica ima krivotvorenu diplomu Sveučilišta u Zagrebu.

Kako sustavan način provjere fakultetskih diploma u Hrvatskoj ne postoji, u MZO-u su za Hinu kazali da su ravnatelji i školski odbori ti koji vode postupak zapošljavanja, tako da bi ravnatelji to morali napraviti. Kazali su da je u naputku Ministarstva o izvanrednim provjerama ravnateljima jasno dano do znanja da bi nakon izvanredne provjere ubuduće trebalo postavit jasan sustav redovne provjere diploma.

Dodali su da ne mogu potvrditi hoće li zbog toga mijenjati zakon ili će provjeru diploma urediti pravilnikom, ali da će razmisliti o još nekim modelima. Kazali su i kako je naplata postupka provjere diplome autonomija sveučilišta. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju