Obavijesti Video Pretražite Navigacija
General nije imao efektivan nadzor?

Čermakova obrana zatražila odbacivanje optužnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana optuženoga hrvatskog generala Ivana Čermaka zatražila je danas pred Haaškim sudom odbacivanje optužnice za zločine u 'Oluji' tvrdeći da tužiteljstvo u dokaznom postupku nije dokazalo optužbe koje mu se stavljaju na teret.

General Čermak, tadašnji zapovjednik kninskoga Zbornog mjesta, optužen je zajedno s generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem za zločine počinjene u 'Oluji' i nakon nje u ljeto 1995. Iznoseći na posebnom ročištu argumente za odbacivanje optužnice, odvjetnik Steven Kay je ustvrdio da Čermak nije imao efektivan nadzor i ovlasti nad područjem oslobođenim 'Olujom'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čermakovi i Markačevi odvjetnici podižu prijavu Slika nije dostupna Haag odbio smanjiti optužnicu protiv generala

'Čermak se bavio civilnim aspektima života u Kninu, koordinacijom civilnih vlasti i normalizacijom života. Iz naredaba koje je izdavao teško se može izvesti zaključak o njegovoj odgovornosti za teške zločine iz optužnice', rekao je Kay.

>> Odbijeno puštanje Čermaka na privremenu slobodu

Po njegovim riječima, dužnost zapovjednika kninskoga Zbornog mjesta nije bila operativna i Čermak nije mogao izdavati naredbe pripadnicima Hrvatske vojske. Dodao je da se iz dokumenata koje je u svome dijelu postupka predočilo tužiteljstvo ne može zaključiti da je Čermak 'efektivno nadzirao' područje za koje je bio zadužen, a teze tužiteljstva ocijenio je 'iskonstruiranima'.

'Navodi protiv njega konstruirani su na komadićima zapovijedi koji su uzeti izvan konteksta - to je opasan način vođenja kaznenog postupka', upozorio je Kay.

Čermakov branitelj nastavit će izvoditi argumente u petak, a nakon njega to će učiniti i obrana Mladena Markača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene