Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Centri 112 tijekom ljeta spasili 156 života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centri 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje u tijeku ovogodišnje turističke sezone spasili su u 99 akcija traganja i spašavanja 156 ljudi, za 14 smrtno stradalih nije bilo spasa, a jedna se osoba smatra nestalom.

Analiza učinaka snaga zaštite i spašavanja u tijeku ovogodišnje turističke i požarne sezone pokazala je da su strani gosti skloniji od domaćih pustolovnom turizmu.

Pročitajte i ovo Denis Ivošević - 3 nova (uništena) sezona Predsjednik TZ-a Istarske županije o podizanju cijena u turizmu: "Uskrs će biti pod definicijom 'last second'" Slika nije dostupna Sindikat: Hitan sastanak zbog zbrinjavanja radnika Centara 112

Među 156 spašenih 81 je turist, od toga 57 stranih, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Akcije spašavanja nesretno su završile za jednog češkog državljanina i jednu državljanku Bosne i Hercegovine, a jedna se hrvatska državljanka smatra nestalom.

Najviše poziva u pomoć poslano je s mora (81), pomoć s kopna tražile su 72 osobe, zatečene u nepristupačnim predjelima ili izgubljene, a tri su osobe zatražile pomoć na rijekama.

Na moru je najčešće pomoć tražena u velebitskom kanalu i splitskom akvatoriju, a na kopnu su se turisti najčešće gubili ili stradali na velebitskom području.

Osim za turistima centri 112 tragali su i za 75 hrvatskih građana, od kojih su 62 spašena, 12 ih je smrtno stradalo, a potraga za jednom osobom je obustavljena.

Kad je riječ o požarima, u DUZS-u kažu da je sezona završila s minimalnim štetama i to zahvaljujući brzim intervencijama i dobroj koordinaciji vatrogasnih snaga.

Devedeset posto požara stavljeno je pod nadzor u prva četiri sata, a 87 posto požara nije uzrokovalo veće štete.

Gasitelji su ljetos intervenirali u 1374 požara, izgorjelo je oko
7000 hektara, a u gašenju je sudjelovalo 13.000 vatrogasaca, kojima su iz zraka pomagali kanaderi i helikopteri OSRH-a.

U tijeku ljeta obavljeno je 111 hitnih medicinskih letova. U DUZS-u navode da je zahvaljujući propisanu postupku i brzoj komunikaciji između županijskih centara 112 i zračnih snaga MORH-a većina unesrećenih prevezena je u bolnice unutar "zlatnog sata".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene