Švicarski Federalni upravni sud suspendirao je vraćanje tražitelja azila prema Dublinu u Hrvatsku zbog policijskog nasilja koje se događa na hrvatsko-bosanskoj granici, tvrdi Centar za mirovne studije.

Galerija


Na službenoj Facebook stranici navode kako u presudi ovaj viši sud vraća predmet na ponovo razmatranje nižem sudu, te da je indikativna suspenzija vraćanja u Hrvatsku te citiranje izbjeglica kao i brojnih izvještaja raznih domaćih i međunarodnih aktera.

Vezani članci Migranti u šatorima (Foto: Dnevnik.hr) Zaradili najmanje 700.000 kuna: Policija objavila detalje akcije u kojoj je uhićena skupina krijumčara ljudi Amaterski snimak kolone migranata (Foto: Dnevnik.hr) Procurila šokantna snimka: Policija BiH u kolonama vodi migrante u kamp nadomak hrvatske granice

Centar za mirovne studije ističe da su ovom presudom potvrđena sva svjedočanstva izbjeglica i mnogobrojni izvještaji međunarodnih i lokalnih organizacija, institucija i medija koje već godinama upozoravaju na kontinuiranu praksu hrvatske policije.

Napominju kako je ovo prva presuda koja adresira problem pushback-ova odnosno suspendira vraćanje kako osobu ne bi izložili riziku ponavljanja te nezakonite prakse. To je osobito značajno u kontekstu svjedočanstva ove izbjeglice koja kaže da je 18 puta bila žrtva pushback-a što je na njemu ostavilo fizičke i psihičke posljedice, izvijestili su.

"Ako već stotine svjedočanstava izbjeglica nisu (bile) dovoljne, pitamo se da li će ova sudska odluka zajedno s nedavnim svjedočanstvima policajaca i medijskim natpisima, biti dovoljne da Vlada Republike Hrvatske i MUP RH napokon preuzmu odgovornost za takve prakse, zaustave ih i sankcioniraju odgovorne", navode u svojoj objavi na Facebooku.