Časna sestra bez habita, radikalno lijevih stavova neuobičajenih za katoličku crkvu, feministica - sve to moglo bi opisati španjolsku benediktinku Teresu Forcades.


Forcades vjeruje da će papa jednom biti žena, a u bliskoj budućnosti bit će moguće, tvrdi, i ređenje oženjenih.

Vezani članci Proglašenje Ivana Pavla I. blaženim Ivan Pavao I., "nasmiješeni Papa", proglašen blaženim. Svečanost pratile tisuće vjernika Ilustracija Švicarska garda prima nove članove, pogledajte koje uvjete moraju zadovoljavati ljudi koji čuvaju Papu

Izraz "Kapitalizam ubija" posudila je od Pape. Ali, sestra Teresa Forcades, radikalna ljevičarka ne vjeruje da on može reformirati Crkvu.

„Ne. Ne vjerujem da papa Franjo, ili bilo koji drugi papa to može jer ne vjerujem u promjene s vrha. Ali ono što može i radi, i na tome mu hvala, može voditi siromašne da se ne osjećaju ugnjetavano i potlačeno“, kaže Forcades.

"Crkva treba priznati gay brakove"

Ne svugdje i istovremeno, upozorava Forcades, Crkva treba priznati gay brakove, i dopustiti ređenje ljudima u braku, u čemu vidi zaslugu pape Franje.

„Koliko znam, već je rekao biskupskoj konferenciji u Brazilu da pripremi ređenje oženjenih ljudi. I to ćemo vidjeti prvo u Brazilu, a onda možda u Njemačkoj, ali ne posvuda i u isto vrijeme“, kaže ona.

Ni položajem žene u društvu i crkvi nije zadovoljna.

„Vjerujem da je moguće imati ženu za papu, ali ne vrlo skoro. Ne samo zbog protivnika u drugim dijelovima svijeta, nego i u Europi. Ako u Europi pitate žene koliko njih misli da je feminizam dobar, to je manje od svake četvrte“, kaže Forcadess.

"Pobačaj nije dobar"

O pitanju pobačaja - reći će da nije dobar.

„Ne vjerujem da je pobačaj pravo. Ne mislim da je to pravo. Vjerujem da bi bilo najbolje da se nikad ne dogodi, i da žena ne mora željeti i izabrati to. To je idealno, ali stvarnost je da se to događa i kada se pobačaj kriminalizira ili postoji zakon koji ga kriminalizira, to završava loše posebice za siromašne žene“, tvrdi Forcades.

Crkva bi, za nju, trebala biti odvojena od države. No, to ne znači da ne treba javno govoriti.

„Stranke se uvijek međusobno sukobljavaju. A Crkva ne bi trebala podržavati jednu stranku. Naravno da Crkva treba javno govoriti o problemima socijalne pravde. I vrijeme izbora je dobro za to, ali treba izbjegavati podršku jednoj stranci“, kaže Forcades.

U Zagreb je nije službeno poslao njezin red, od kojeg je dobila tri godine za bavljenje aktivizmom, pa u HBK i Zagrebačkoj nadbiskupiji, njezin posjet, nisu željeli komentirati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju