Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čačić o svemu

Vladine mjere su prelijevanje iz 'šupljeg u prazno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove mjere Vlade, odnosno povećanje neoporezivog dijela plaće, bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nazvao je danas u Varaždinu prelijevanjem iz „šupljeg u prazno“, dodajući kako ta mjera dobro zvuči ali da od nje za dva mjeseca neće biti ništa.

Na konferenciji za novinare Inicijative za osnivanje narodne stranke - reformisti, Čačić je ocijenio da je to polumjerom koja neće dati ništa ako se ne pretvori u stvarnu reformsku mjeru.

Pročitajte i ovo Kneginec prometna 8 Kneginec FOTO Teška prometna nesreća kod Varaždina: Uletio u dvorište kuće pa završio na krovu, ima ozlijeđenih Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok (Foto: Dnevnik.hr) Gradonačelnik vs. župan Čehok se ne slaže s Čačićem po pitanju koronavirusa: "Izvor zaraze nisu kafići, kao što župan misli, a još manje su otvoreni prostori"

"To će se pretvoriti u stvarno olakšanje gospodarstvu i građanima, za nošenje tereta administracije i javnih tvrtki, ako se zadrže neto plaću u javnom sektoru, a smanje bruto opterećenje. To je onda reforma, sve ostalo je prelijevanje iz 'šupljeg u prazno'", rekao je.

Dobro zvuči ali za dva mjeseca od toga neće biti ništa, mišljenja je Čačić.

Komentirajući najavu uvođenja kamata na štednju rekao je da je to očekivana odluka jer sve europske zemlje, koliko je njemu poznato, imaju porez na kamatu. Ističe da je najavljena porezna stopa jedna od manjih u europskim razmjerima.

Čačić smatra i da je potreban porez na nekretnine, no i dalje se protivi tom porezu, je, kako kaže, još uvijek je 800 tisuća objekata neevidentiranih i ne zna se točno vlasnik.

Komentirajući procjenu Deutsche banke da su Hrvatska i Ukrajina najbliže bankrotu Čačić je odgovorio kako je ta procjena dosta precizna i da mi pod hitno trebamo reforme.

Na upit može li ova Vlada napraviti nešto do kraja mandata kako bi se poboljšala teška gospodarska situacija, Čačić kaže da Vlada može napraviti puno u godinu dana, ali da nažalost to ne čini.

Konferenciju za novinare Čačić je održao u izletištu Aquacity kraj Varaždina, gdje se na druženju okupilo nekoliko stotina pripadnika Inicijative za osnivanje narodne stranke - reformisti, iz tri županije sjeverne Hrvatske koje čine treću izbornu jedinicu.

Čačić je također rekao da su reformisti 'mrvicu' neobična stranka u Hrvatskoj; da su nacionalna stranka koja šalje nacionalne poruke, ali za razliku od drugih manjih nacionalnih stranaka, oni imaju snažnu potpora na regionalnoj razini, odnosno na sjeveru Hrvatske.

Sa svojim političkim porukama i reformama koje nudimo, jasno je da idemo na državni razinu, ali je sasvim sigurno da je na sjeveru Hrvatske naša baza, pojasnio je.

Dodaje da ne žele ekstreme ni nakon izbora, a prije izbora tražit će se „isto misleći“ ljudi. Na novinarski upit je li moguće koaliranje sa HDZ-om Čačić je potvrdio mogućnost, ali tek nakon izbora.

Inače, vizualni identitet buduće stranke reformista je ljubičasta boja.

Na novinarski upit sviđa li mu se više naranđasta, koja je boja HNS-a, ili ljubičasta Čačić je rekao da i dalje voli naranđastu, ali da je ljubičasta decentnija i ozbiljnija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene