Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Treba pustiti one koji znaju'

Čačić: Hrvatska je potpuno investicijski umrla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HNS-a Radimir Čačić pozvao je Vladu da izda jamstva za učešća za kvalificirane projekte iz EU fondova, koji su prošli europske kriterije.

'Ne košta je ništa, ne treba dati ništa, ne treba napraviti ništa. Jedino što treba pustiti one koji znaju i mogu da počnu raditi', rekao je Čačić novinarima u središnjici stranke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najnepopularniji ministar Čačić 'Kad se počne osjećati pomak svi ćemo biti zaslužni. Zasad smo krivi' Slika nije dostupna HNS prozvao vladajuće Čačić: Vlada čini sve da ne učini ništa; Kosor: 'Lamentira da bi bio na tv'

>> Oporba u Saboru: Ne koristimo dovoljno fondove EU-a

Neospornom činjenicom je ocijenio kako Hrvatska iz fondova EU neće uspjeti povući 3,5 milijardi eura koliko stoji na raspolaganju, jer 'Vlada nema administracijski kapacitet niti projekte za njihovo povlačenje'.

Čačić: Velik broj lokalnih jedinica se ne usudi krenuti u projekte

Istaknuo je da prosječna priprema projekta košta oko jedan posto njegove vrijednosti, a da bi pokrenuli sve ideje na milijardu eura treba 10 milijuna eura. Upozorio je kako postoji veliki broj lokalnih jedinica koje se ne usude ući u projekte, jer ako ih dobiju, nemaju novca za njihovu provedbu.

Napominjući da se mora stvoriti sasvim drugi odnos prema kapitalu i kapitalnim ulaganjima, Čačić je kazao da se treba ići na oslobađanje od poreza na reinvestiranu dobit te vratiti institut zaštitne kamate na temeljni kapital, jer je Hrvatska potpuno investicijski umrla. Dodao je kako se sada događa da tvrtke dobit izvlače van i vraćaju je kao kredite u zemlju. 'To nisu kapitalna ulaganja, nego kreditna', rekao je.

Čačić: Rast BDP-a neće biti 1,5 posto

Predsjednik HNS-a smatra kako rast BDP-a u idućoj godini neće biti 1,5 posto. 'Vi se možete nadati da ćete sresti princa na bijelom konju, ali investicijski projekti se ne mogu realizirati na bazi vjerovanja i nade', rekao je.

Na novinarski upit kako komentira stav Vlade o namjeri mađarskog MOL-a da otkupi dionice od malih dioničara Ine, Čačić je kazao da je 44 posto Ine najviše i najvažnije što sada Vlada ima pod kontrolom.

'Oni ni u grubo nemaju ideje'

No, ocijenio je, 'najviše plaši to što oni uopće ni u grubo nemaju ideju što s time žele'. Istaknuo je kako Hrvatska mora zaštititi svoje vlasništvo, a ono, kako je naveo, sada nije zaštićeno.

'Naša upravljačka prava sa 44 posto su manja nego što su bila MOL-ova na razni 25+1', kazao je naglasivši da Vlada po tom pitanju mora imati definiranu strategiju. 'Zabrinjavajuće je da partneri nemaju partnerski odnos', rekao je.

Žabe i škorpioni

Upitan o stanju u Gradu Zagrebu i problemu servisiranja njegovih dugova prema Zagrebačkom holdingu, Čačić odgovara da bi zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću u interesu trebalo biti da Holding ne uđe u minus kako bi Gradu Zagrebu pomogao ispuniti svoje obaveze. 'To je po principu priče o žabi i škorpionu', kazao je istaknuvši kako se Holding svakako treba restrukturirati. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene