Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o lovu

Buna otočana u borbi s čagljevima i divljim svinjama: "Bit će više divljači nego stanovništva, tražimo zaštitu države!"

Ovce (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Ovce (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ovce (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ovce (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ovce (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ovce (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Dio otočana pobunio se zbog novog Zakona o otocima - tvrde, ne nudi ama baš ništa za gorući problem napada divljači poput divljih svinja i čagljeva. Dok ministarstva uvjeravaju u nova rješenja, dolaskom hladnijih dana štete se na otocima gomilaju.

Ponovno prosinac - i ponovno napadi čagljeva na Pagu. Pod zubima predatora Radoslav je izgubio četiri janjeta.

Pročitajte i ovo Štete od divljači Poljoprivrednici na mukama Iza sebe ostavljaju golemu štetu: "Od njih se moguće obraniti samo metcima" Čagljevi (Foto: Dnevnik.hr) Strah od svinjske kuge Hrvatska polako postaje zvjerinjak: Čagljevi, lisice i vukovi množe se preko svake mjere

"Sve gore i gore. Pogoršava se siguro. Ništa na bolje ne ide, sve ih je više i više. I slabo se poduzima", komentira mještanin Vlašića Radoslav Alaburić

Da će se poduzeti nešto više uz novi Zakon o otocima, očekivali su u Otočnom saboru, dok u Ministarstvu regionalnoga razvoja ističu da je s otočanima održan niz sastanaka baš o ovom problemu.

"Zahtjevu predstavnika otočnih zajednica da se uvede izuzeće za otoke, odnosno, da se u popis invazivnih vrsta uvedu divlje svinje i druga divljač problematična za otoke, nije bilo moguće udovoljiti s obzirom na činjenicu da se ovaj popis uređuje propisom koji se donosi na razini Europske unije", službeni je odgovor. 

Bolje rješenje Ministarstvo vidi u novom Zakonu o lovstvu. Ali s druge strane, problem je što su se divlje svinje i čagljevi potpuno oteli kontroli. A staništa su im na velikim zaraslim površinama, koje nitko ne održava.

"Mi smo u ovoj godini napravili više od 20 akcija vezanih za eliminaciju čaglja. Ako mi uspijemo ustrijeliti 6, u prirodi, u lovištu ih je više", rekao je Ljubo Paladina, predsjednik Lovačkog društva "Kamenjarka" s Paga. 

Na malim otocima i nekoliko puta više od broja stanovnika!

"Kad bi postojala mogućnost, možda malo bolji odaziv ministarstva, pa da se tu financijski pomogne na boljim misijama lokalnog stanovništva, mislim da bi se puno više uspjelo doći na kraj problemu", rekao je Tomislav Vidas iz Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza. 

Na području Novalje stvar su uzeli uz svoje ruke i, bez pomoći države, sami iskrčili prolaze za lovce - i tako smanjili broj divljih vrsta koje su napadale svakodnevno.

Mještani traže bolju zaštitu države jer su u proteklih nekoliko godina zbog divljači pretrpjeli nekoliko stotina tisuća kuna štete. Predstavnici većine naseljenih hrvatskih otoka u Zadaru će apelirati na zaštitu otočana od alohtone divljači. 

"Sadašnji zakon je slabiji no što je bio dosadašnji kada pričamo o alohtonoj divljači. Mi tražimo zaštitu otočana, stočara, poljoprivrednika. Da opstanu i da ne dođe do gašenja tih djelatnosti na otocima. Može doći do toga da na otocima bude više divljači nego stanovništva", objašnjava predsjednik Otočnog sabora, Denis Barić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Vjerovali ili ne, ova je žena nekad bila prava ljepotica, ali uništile su ju droga i operacije Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia +0 Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Celebrity Vjerovali ili ne, ova je žena nekad bila prava ljepotica, ali uništile su ju droga i operacije 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene