Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisivanje pristupnoh ugovora

Bruxelles: Sve spremno za povijesni trenutak Hrvatske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na tisuće stranica ugovora Hrvatske i Europske unije spremni su za sutrašnje potpisivanje. Crveni tepih za uzvanike, zastave svih zemalja te natpis dobrodošlice na hrvatskom dočekat će našu delegaciju.

Predsjednik je u pratnji supruge stigao u Buxelles jos poslijepodne. Uz pozitivne emocije čeka sutrašnji dan.
'To nije kraj već početak jednog novog ciklusa koji moramo obaviti. To su pripreme za referendum. Ja sam tu veliki optimist i siguran sam da će referendum uspjeti', rekao je Ivo Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konačno! Na potpisivanje smo čekali 20 godina Slika nije dostupna Detalji protokola EU: RH potpisuje ugovor neposredno prije summita

Ceremoniju potpisivanja pratite uz Novu TV i Dnevnik.hr. Naša emisija počinje u 9 sati i 10 minuta, bit ćemo uživo u Bruxellesu, s brojnim gostima i sudionicima samog događaja kao i ljudima koji su doveli Hrvatsku korak do članstva.

Referendum nam slijedi, a najizglednija buduća ministrica vanjskih poslova, koja je stigla s predsjednikom, kaže - treba ga održati sredinom veljače. 'To je kraj predsoblja, da tako kažem ili kraj prisluškivanja iz predsoblja i početak političkog sudjelovanja', rekla je Vesna Pusić.

Aktualni ministar Gordan Jandroković, koji će također nazočiti potpisivanju, ponosan je na put koji je prošla Hrvatska. 'Pregovori su bili jedan dio tog puta. Ali taj put je započeo u stvari 90-te godine stvaranjem samostalne hrvatske države i ja smatram da je potpisivanje ugovora samo točka na 'i' tog dugačkog procesa', rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Od sutra Hrvatska ima pravo rasprave zajedno s euro ministrima, jedino što ne možemo pojasnio nam je glavni pregovarač je - glasovati. 'Od sutra ćemo dobivati praktički sve dokumente koje dobivaju i države članice i to se, kolokvijalno rečeno, smatra virtualnim članstvom', rekao je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

Hrvatska dobiva na težini

'Kada je riječ o vanjskoj politici naša zemlja dobiva na težini, postajemo dio jednog od najutjecajnijih, globalno gledano ,aktera u međunarodnoj politici', kaže državni tajnik u MVP-a Andrej Plenković.

Unija s veseljem čeka Hrvatsku, ali i podsjeća na sve preuzete obveze i reforme. 'Nastavit ćemo nadzirati napredak brodogradilišta ovih mjeseci, Hrvatska ima jasan plan što treba učiniti na tom području kao i na planu političkih kriterija', rekla je direktorica u Upravi za proširenje Aleksandra Cas Granje.

>> Kakav peh: Pokvario se avion Jadranke Kosor za Bruxelles

Ugovor će sutra u Bruxellesu potpisati sve zemlje članice i Hrvatska. Već je za svakoga spremna posebna olovka s ugraviranim EU i Hrvatska, te datumom. Olovka potpisnicima Ugovora ostaje za uspomenu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene