Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć pri odabiru

Osmaši posjetili Zagrebački obrtnički sajam: "Dobar je za mlađe uzraste jer su obrtničke škole zapravo stvarno dobre"

Aktualno Galerija Ivan Orešković, srednja strukovna škola Samobor Ivan Orešković, srednja strukovna škola Samobor Foto: DNEVNIK.hr Obrtnički sajam - 1 Obrtnički sajam - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obrtnički sajam - 2 Obrtnički sajam - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obrtnički sajam - 3 Obrtnički sajam - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Obrtnički sajam - 4 Galerija 1/5 >>
Naći dobrog i slobodnog majstora zna biti prava muka. Zato veseli pomama na zagrebačkom obrtničkom sajmu. Učenici osmih razreda dobili su priliku upoznati obrtnička zanimanja, a srednjoškolci jedva dočekali pokazati im svoje vještine.

Nisu se stvarale samo nove kreacije, već i ideje što upisati nakon osnovne škole. 

"Moda i dizajn, kuhar, slastičar", samo su neke od želja osnovnoškolaca.

Otvoren je deveti zagrebački obrtnički sajam. Osmaši s područja glavnog grada i Zagrebačke županije tijekom dva dana imaju priliku upoznati brojna strukovna zanimanja.

"Sajam je dobar za mlađe uzraste jer obrtničke škole su zapravo stvarno dobre", rekao je Antonio iz elektrostrojarske obrtničke škole.

A da su dobre, slaže se većina srednjoškolaca koji su ih upisali. Već planiraju kako stečene vještine iskoristiti u budućnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija aktualna tema Jesu li plaće liječnika i učitelja premale? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

"Planirala sam da mi to bude nešto privatno, da otvorim nešto svoje pa ćemo vidjeti gdje će me dovesti", poručila je Paula iz Obrtničke škole za osobne usluge Zagreb.

"Moj smjer se bavi mehanikom i elektrikom auta tako da se vidim u tome i stvarno me to zanima, a volju za to mi je dao djed i tata pa evo da nastavim", dodala je Ana.

"Agronomski fakultet voli naše učenike zato što mi ipak dobijemo to stručno znanje koje netko iz gimnazije ne bi mogao", istaknuo je Kristijan iz Agronomske škole Zagreb.

Brojna stručna zanimanja na popisu su deficitarnih, među njima su i kuhari, pekari, tesari, elektroinstalateri, vodoinstalateri... što možda i povećava motivaciju učenika. A evo kako razmišljaju budući plinoinstalateri.

Pročitajte i ovo Severinin slučaj - 1 skrbništvo vraćeno Popoviću Severinina odvjetnica za Dnevnik Nove TV: "Nije bilo razloga za ukidanje presude"

"Zanimanje je super, ja bih preporučio svim muškarcima koji imaju želje, volje za rad, za nešto svoje otvoriti", izjavio je Filip.

Veći interes za stručne predmete pokazuju i na nastavi.

"Puno je možda lakše imati praktičnu nastavu jer djeca rade s rukama zato jer djeca rade s rukama i nije čisto štrebanje, bubetanje činjenica i to", objasnio je Ivan Orešković iz Srednje strukovne škole Samobor.

Očekuje se da će sajam posjetiti više od 5500 učenika. Nekima će možda i rasvijetliti kojim putem krenuti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene