Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spontani pobačaji sve učestaliji u Slavonskom Brodu?

Liječnici im kažu da je to prirodna selekcija, a majke pitaju vlasti: "Tko nas selektira? Radi li se prirodna selekcija rafinerijom?"

Ivana Smolčić Jerković (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Smolčić Jerković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Smolčić Jerković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Stanovnici Slavonskog Broda godinama se žale na nečist zrak, a odnedavno nemaju ni čistu vodu. Kako bi ukazali na svoje probleme, okupili su se na gradskom trgu te najavili da će za tjedan dana doći i do Zagreba.

Broađani su se na Svjetski dan zdravlja okupili na gradskom trgu te, uz pjesmu, ples i crtanje, poslali poruku da i oni imaju pravo na čistu vodu i čist zrak.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Kako se planira ostvariti smanjenje emisije ugljika u atmosferu? Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode"

"Otisci djece dokaz su da smo napravili dobar posao i da smo dio lijepe priče. Ponosni smo na sve koji su danas izašli sa svojom djecom", rekla je Ivana Smolčić Jerković, jedna od organizatorica okupljanja.

Brođani od vlasti iz Zagreba očekuju odgovore na brojna pitanja, primarno ona koja se tiču njihova zdravlja.

"Ono što nas, kao majke, zanima jesu odgovori na pitanja o učestalosti spontanih pobačaja u Brodu. Kada sam rekla da sam imala spontani pobačaj, svaka druga majka mi je prišla i rekla: 'Imala sam ga i ja'", rekla je Smolčić Jerković.

"Kažu liječnici da se radi o slučajnosti i prirodnoj selekciji. Tko nas selektira? Radi li se prirodna selekcija rafinerijom?" upitala je.

Najavili su da će e-mail s pitanjima poslati u ponedjeljak.

"Također nas zanima porast respiratornih i malignih bolesti. Mi o malignim bolestima u Brodu malo znamo. Pozivamo vlasti da nam odgovore. U ponedjeljak će dobiti mail", rekla je Smolčić Jerković.

Brođani sljedeću subotu planiraju prosvjed i na Markovu trgu u Zagrebu. Za prijevoz planiraju organizirati tri do četiri autobusa, a potporu im je iskazao gradonačelnik Mirko Duspara, ali i nogometaš Mario Mandžukić.

"Gradonačelnik jer rekao da će nam pomoći po pitanju puta do Zagreba. Imamo potporu i uglednih građana. Ja bih zahvalila svakome tko je istupio. Jedan od njih je i Mario Mandžukić, koji je vjerojatno jedan od najpoznatijih Brođana u svijetu sporta. Dao je podršku i on se uvijek uključi u ovakve akcije", dodala je Smolčić Jerković.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene