Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sljedeći tjedan prosvjed na Markovu trgu

Mame organizirale građansku akciju: ''Našoj su djeci u 21. stoljeću oduzeti pravo na zdrav zrak i vodu''

Građanska akcija u Slavonskom Brodu (Dnevnik.hr)
Građanska akcija u Slavonskom Brodu (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Građanska akcija u Slavonskom Brodu (Dnevnik.hr) Građanska akcija u Slavonskom Brodu (Dnevnik.hr) Građanska akcija u Slavonskom Brodu (Dnevnik.hr) Građanska akcija u Slavonskom Brodu (Dnevnik.hr) +0 Građanska akcija zbog zagađenog zraka i vode u Slavonskom Brodu (Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Poslijepodne se u Slavonskom Brodu nekoliko stotina ljudi okupilo kako bi poručili da im je dosta zagađenog zraka i zagađene vode. ''Našoj su djeci u 21. stoljeću oduzeti pravo na zdrav zrak i vodu'', poručuju građani.

Javno okupljanje povodom Svjetskog dana zdravlja, s ciljem osvještavanja javnosti o problemu zagađenja zraka u Slavonskom Brodu počelo je u 15 sati. Okupljanje je podržao i gradonačelnik Mirko Duspara koji je došao sa svojom obitelji.

Pročitajte i ovo Ante Mikulić poteškoće u razvoju Ante (6) napokon može u gradski vrtić: "Iza nas je šest godina borbe..." Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“

Roditelji su poručili da neće plakati nego da su se došli veseliti sa svojom djecom. Čitavo popodne djeca pjevaju i plešu, ali i crtaju. Crteži te djece u ponedjeljak će, skupa sa zahtjevima brodskih majki ići za Zagreb.

''Ja sam samo mama. Kao mame osjećamo se odgovorne pred svojom djecom zaštiti ih, ali nemoćne smo i zato smo ovdje. Moramo svladati svoju nemoć. Dužne smo biti ovdje. Izabrale smo ovaj grad, ali je u ovom gradu njihovo zdravlje ugroženo, njihovo je djetinjstvo ugroženo'', rekla je mama Ivana.

Brođani odgovore očekuju u subotu, kada u Zagreb stižu na pravi prosvjed na Markovu trgu. Skupljaju potpise onih koji žele ići na prosvjed, a nadaju se će uspjeti napuniti više od tri do četiri autobusa. Isto tako, skupljaju i donacije kako bi si mogli platiti put.

''Imamo pravo na informacije koje se tiču našeg zdravlja i zdravlja naše djece. Odgovore trebamo sada. Nemamo strpljenja. Rok za odgovore je kada dođemo u Zagreb'', rekla je Ivana. ''Našoj su djeci u 21. stoljeću oduzeli pravo na zdrav zrak i vodu'', zaključila je.

Naime, organizatori se također pripremaju za prosvjed u Zagrebu. Građanske inicijative ˝Brodske mame˝, ˝Brođani za Brod˝,˝Kad ako ne sad˝ i udruga "Eko integral" planiraju održati prosvjed u Zagrebu kojim žele, kako navode, doprijeti do državnih institucija za koje smatraju da mogu i trebaju riješiti problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu.

Građanska akcija u Slavonskom Brodu (Dnevnik.hr) Građanska akcija u Slavonskom Brodu (Dnevnik.hr)

Nakon emotivnog govora mame Ivane građani su se upisivali i prikupljali novac za odlazak na prosvjed u Zagrebu. ''To je jedini put za rješenje, protivno svim logikama sve se rješava u Zagrebu, pa ćemo i mi tamo'', rekla je Željka Grabovac koja će ići na prosvjed na Markov trg u subotu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene