Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanija ne da Španovića jer sumnja u pošteno suđenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milan Španović, hrvatski Srbin koji je u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen za ratne zločine, u utorak je dobio dopuštenje da ostane u Velikoj Britaniji iako je Hrvatska tražila izručenje.

Sudac Timothy Workman rekao je na sudu u Londonu da su zločini za koje ga se tereti počinjeni davno i može se sumnjati u to da će u slučaju ekstradicije Španović imati pošteno suđenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kazna od tri godine i pet mjeseci Milan Španović osuđen ali pušten na slobodu Slika nije dostupna Već bio osuđen na 20 godina Počelo ponovljeno suđenje Španoviću: 'Nisam kriv'

"Smatram da bi sada bilo nepravedno izručiti branjenika Hrvatskoj", rekao je Workman.

Španović je imao "razumna očekivanja da će slobodno živjeti u ovoj zemlji i tako se i ponašao, ima posao, izdržava obitelj i nije počinio nikakav prekršaj", dodao je sudac.

Španoviću su 44 godine, a optužen je za mučenje i ubijanje civila, pljačkanje i palež 1991., na početku srpske pobune u Hrvatskoj.

Hrvatski ga je sud u Sisku u odsutnosti osudio za ratne zločine na 20 godina zatvora. Hrvatsko ministarstvo pravosuđa izdalo je međunarodni nalog za uhićenje Španovića i obećalo je ponovno suđenje ako ga on zatraži.

Workman je, prenosi Reuters rekao, da su se zločini koji se Španoviću stavljaju na teret dogodili u građanskome ratu "što nužno znači da bi dokaze bilo teško pronaći ili rekonstruirati".

Španović je u Veliku Britaniju ušao 1998., a 2000. je dobio dozvolu boravka. Tužiteljstvo je na sudu najavilo hrvatsku žalbu na Workmanovu presudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene