Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosimo odluku britanskog suda

Britanija Hrvatskoj izručila Milana Španovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija trebala bi izručiti Hrvatskoj Srbina Milana Španovića, kojega su hrvatske vlasti u odsutnosti osudile za ratni zločin, u skladu s odlukom Vrhovnog suda u Londonu.

Vrhovni sud u Londonu prihvatio je argumente RH da će Španoviću biti omogućeno ponovno i pravedno suđenje te da neće biti diskriminiran po nacionalnoj osnovi, niti će mu u Hrvatskoj biti narušena ljudska prava. Španović je osuđen 1993. u odsutnosti na 20 godina zatvora u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene u kolovozu 1991. godine na području Gline u selima Maji i Svračici, uključujući otvaranje vatre na nenaoružane građane, mučenje, pljačku i palež.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje počinje u rujnu? Španoviću određen pritvor do glavne rasprave Slika nije dostupna ICTY će u srijedu odlučiti o žalbi Milana Martića

Španović se od 1998. skrivao u Velikoj Britaniji. Unatoč postojanju međunarodnog naloga za uhićenje, Španović je mirno živio u Carshaltonu u okrugu Surrey gotovo osam godina. Njegova je prošlost izbila na vidjelo u listopadu 2006. kada je dobio sudsku opomenu zbog krađe u dućanu u Suttonu. U nizu saslušanja i žalbi od 2006. do danas Španović je pokušao izbjeći izručenje, žaleći se prvo na nepravednost sudova u Hrvatskoj, a zatim i na psihičko stanje, depresiju te suicidalnost. Španović se na odluku londonskoga Vrhovnog suda ima pravo žaliti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Ovdje možete pročitati cijeli dokument odluke britanskog suda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene