Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici nekoliko braniteljskih udruga na konferenciji za novinare osudili su današnje uhićenje Željka Sačića, bivšeg pomoćnika zapovjednika Specijalne policije i haškog optuženika generala Mladena Markača.


Predsjednica udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski Slavica Hruškar rekla je kako je 'duboko ožalošćena' uhićenjem Sačića i takvim pristupom vlasti hrvatskim braniteljima. Naglasila je da je Sačić časno i do kraja odradio svoju zadaću u obrani hrvatskog suvereniteta te istaknula kako bi se svi hrvatski branitelji odazvali na sve sudske pozive, a ne da ih se 'privodi kao najveće kriminalce'. Ona smatra da se ovih dana događaju 'neke čudne stvari' te da ih se 'očito se želi umiriti nekim represivnim aparatom'. 'Ne znamo što se događa i to izaziva veliku uznemirenost među braniteljima', rekla je Hruškar uputivši niz kritika zbog takvog postupanja prema braniteljima hrvatskoj vlasti i posebno predsjedniku Stjepanu Mesiću. 'Pozivam dragovoljce Domovinskog rata, probudite se jer ovo nije više za izdržati', rekla je Hruškar.

'Haaški sud štiti generale od hrvatske vlasti'

Vezani članci Slika nije dostupna Prosvjedi potpore generalima od Rio de Janeira, preko Haaga pa sve do Šangaja Slika nije dostupna Nakon molbe Ante Gotovine branitelji prekinuli sa štrajkom glađu

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih Ivan Pšenica podsjetio je da je i nedavno bilo uhićenja hrvatskih branitelja, ocijenivši to spektaklom. Rekao je kako hrvatska vlast, koju smatra 'dodvorničkom Europskoj uniji', u pogledu tzv. 'topničkih dnevnika' inzistira na nečem što vjerojatno ne postoji. Danas na žalost Haaški sud štiti hrvatske generale od hrvatske vlasti, rekao je Pšenica dodavši da 'hrvatska vlast nije dobila mandat da Hrvatsku učini podatnom, već poželjnom zemljom za ulazak u Europsku uniju'. Osudi uhićenja Željka Sačića pridružio se i predsjednik Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Zagreba i Zagrebačke županije Ivan Pandža, koji se složio s ocjenom da se hrvatska vlast ponaša dodvornički prema Haaškom sudu. On se upitao i što rade čelnici raznih braniteljskih i stradalničkih udruga.

Željko Sačić, bivši pomoćnik zapovjednika Specijalne policije i haškog optuženika generala Mladena Markača uhićen je danas u Zagrebu. Njegov branitelj Zvonimir Hodak rekao je da su mu policajci rekli da je uhićen zbog kaznenog djela spriječavanja dokazivanja. Ravnateljstvo policije popodne je izvijestilo da je policijskom istragom ubojstva petero civila u selu Gruborima nakon akcije 'Oluja' 1995. obuhvaćeno 17 osoba, među kojima je pet aktivnih pripadnika MUP-a. (Hina)