Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna proslava Oluje

Branitelji sada i protiv predsjednice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelji iz Savske u petak su održali izvanrednu konferenciju za medije na kojoj zbog visoke temperature nije bio jedan od vođa braniteljskog prosvjeda, Đuro Glogoški.

Na samom početku konferencije rečeno je kako će se danas održati sprovod njihovog prijatelja koji se, kažu, ubio 'nakon odluka ovih vlada i ovih ministarstava'. Tvrde da je njegova zadnja poruka bila 'čuvajte nam Savsku, ja ovo više ne mogu izdržati'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Demo će podržati Medveda O ŠATORU U SAVSKOJ 'To treba konačno otići odatle. Nije primjereno da bista Franje Tuđmana bude tamo' Slika nije dostupna 'Šator ostaje' GODINU DANA PROSVJEDA I ŠATORA U SAVSKOJ Branitelji će održati konferenciju

U nastavku konferencije izrazili su neslaganje s proslavom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Zagrebu. Podsjetimo, riječ je o prijedlogu o kojem su predsjednica i premijer razgovarali na sjednici Vijeća za obranu. Poručili su kako preseljenjem proslave iz Knina u Zagreb 'neki političari pokušavaju promijeniti povijest'.

'Mi imamo Vukovar koji je simbol žrtve i agresije na Hrvatsku gdje su srbočetnici palili, silovali i ubijali i vodili u logore Hrvatse i Hrvatice, a Dan pobjede jedna je veličanstvena akcija gdje smo oslobodili dobar dio Republike Hrvatske i Knin kao grad simbol pobjede. Mi ne možemo nikada podržati i dozvoliti da se nekakvi mimohodi rade po Zagrebu. To treba biti u Kninu. Ja ne znam kome mi idemo tu na ruku. I postavio bih jedno pitanje, zašto se mimohod ne održi za Dan državnosti 25.6. kada to i priliči u Zagrebu, a da Dan pobjede slavimo i dalje gdje smo ga i slavili jer ne želimo mijenjati povijest', rekao je Dražimir Jukiću, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

'Knin 5. kolovoza kao takav mora ostati'

Na pitanje jesu li s predsjednicom razgovarali oneslaganju s idejom koja je potekla od nje odgovorio je Klemm.

'Nije stvar slažu li se se ili ne hrvatski branitelji. Sigurno je da se hrvatski branitelji slažu sa svakom inicijativom gdje veličamo Domovinski rat. Međutim, morate draga gospodo znati što se događa sve ove godine, a pogotovo zanjih pet godina. Na svakakav način želi se onemogućiti, preseliti proslavu iz Knina u Zagreb ili neki drugi grad. Na taj način bi se promijenila povijest. Nemamo mi ništa protiv da budu slavlja i u Zagrebu i u Slunju kao što i jesu. Međutim, Knin 5.8. kao takav mora ostati', rekao je Klemm.

'Onoliko koliko sam pratio iz medija mislim da je i predsjednica rekla da 5.8 mora biti dan gdje će bti zajedništvo svih Hrvata', rekao je i zaključio da je to Knin.

Klemm: 'Sramota je da se stide koristiti WC zajedno s hrvatskim braniteljima'

Okomili se na Matića

Okomili su i danas na ministra Predraga Matića optuživši ga da je na putovanja i druženja potrošio 400 tisuća kuna zbog čega su mu poručili da napravi analizu troškova na svojoj kartici.

'Nisu ludi da plaćaju smještaj Đuri Glogoškom, ali su ludi da potroše 400 tisuća kuna tko li zna na što', osvrnuo se na izjavu ministrove zamjenice Vesne Nađ da 'nisu ludi plaćati Glogoškom smještaj u Sheratonu'.

Dražimir Jukić upitao je ministra Matića je li, kada je izjavio kako Vlada ne može prihvatiti prijedlog zaključka jer nije dovoljno potkrijepljen analizom i ocjenom stanja, napravio analizu troškova njegova Ministarstva od 400.000 kuna u prošloj godini, a što odbija.

Upitao ga je je li napravio analizu i svog stana koji je, kako je rekao, otkupio za 'nula kuna' te obzirom da mu je smanjena invalidnost 'po zakonu je dužan uplatiti novce u državni proračun za otkup stana koji je prodao'

'Glogoški u krevetu s temperaturom preko 40'

A novinare je zanimalo gdje spava Đuro Glogoški.

'Ako se sjetimo ovih 170 dana mnoge su teme bile interesantne za šator i za prosvjede. Prvo se javnost opterećivala zašto su hrvatski branitelji u odorama, pa su tražili u zakonu mogu li hrvatski branitelji hodati u dijelovima odora, pa kad su vidjeli da je to sve u redu to nitko više ne spominje. Onda je bilo je li skup legalan ili nelegalan pa kad je ministar Ostojić odgovorio da smo tu legalno i to se stišalo. Nakon toga počelo se govoriti o prijavi skupa, nakon prijave došao je WC, nakon WC-a došlo je prebivalište Đure Glogoškog, gdje naši invalidi spavaju', prisjetio se Klemm tema o kojima se razgovaralo.

Nađ demantirala Glogoškog: 'Nismo ludi da plaćamo smještaj u hotelu'

'Kad me pitate gdje je sad Đuro Glogoški, nažalost u krevetu s temperaturom preko 40 i sigurno mu zdravstveno stanje nije u redu', rekao je. Na kraju je poručio kako 'nije bitno gdje Đuro Glogoški spava, bitno je da su hrvatski branitelji zajedno i da će ostati u Savskoj 66'.

Za 15 dana okrugli stol

Za 15 dana branitelji planiraju održavanje okruglog stola na koji će, među ostalim, pozvati Kolindu Grabar Kitarović, Zorana Millanovića i ministra Predraga Matića. Objasnili su da će se tad vidjeti tko laže.

'Zajedno s hrvatskom javnosti i s novinarima ćemo napravit okrugli stol na koji ćemo pozvati kardinala, predsjednicu, premijera, ministra Matića, gospodina Čička. Onda ćemo vidjeti tko ima koje argumente, tko laže, tko ne laže i tko branitelje naziva kukavicama', rekao je Josip Klemm.

Na pitanje je li nezgodan datum 2. svibnja kada su najavili veliki skup zajedništva jer je na taj dan obljetnica masakra redarstvenika u Borovu Selu, Klemm je odgovorio da su se koordinirali s braniteljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji te će taj dan ujutro biti na svečanom mimohodu u Borovu Selu a poslije će biti na skupu zajedništva u Zagrebu. Istaknuo je da tijekom skupa zajedništva neće biti političkih govora niti promocije nikoga, već žele pokazati zajedništvo hrvatskog naroda.

Branitelji su pozvali sve koji mogu odvojiti jedan dio novaca da uplate svoj doprinos za spas Imunološkog zavoda.(Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene