Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijence ne polaže ni HDZ

Branitelji protiv premještanja zapuštenog Oltara domovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oltar Domovine na Medvedgradu zapušten je i zaboravljen. Nema više ni vječne vatre. Buru među braniteljima izazvala je ideja da bi ga trebalo premjestiti.

1994. godine, kada je Franjo Tuđman otvarao spomenik kipara Kuzme Kovačića, mislio je da će postati mjesto na kojem svatko odaje počast domovini. Državna izaslanstva danas ga redovito zaobilaze, pa se čini da ga je država zaboravila. Osim ugašene vatre, napuknute su i ploče, a obje su zastave poderane. 'Poderane zastave, to je sramota!', ogorčen je Ivan Pandža iz zagrebačke HVIDRA-e.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stoji iza svojih riječi Matić: Stojim pri rečenom, taj svećenik je idiot! Slika nije dostupna Silovane i maltretirane U srpskim logorima je bilo 3 tisuće žena i 500 djece

Zbog toga se u braniteljskim redovima pojavila ideja da bi ga trebalo premjestiti. 'Ili ga dostojanstveno premjestiti na neko mjesto gdje bi to imalo neku veću svrhu, veću posjećenost i važnost ili ga konzervirati i ostaviti tamo gdje je da više ne propada', kaže vukovarski branitelj Predrag Matić Fred.

Ideja se nimalo ne sviđa zagrebačkoj HVIDRI, iz koje kažu kako spomenik ne ide nikamo. 'Ovdje se odaje počast domovini i nema tu govora tko treba, neka država zaduži koga god treba, ali na tome se ne treba štedjeti, a ne da takve izjave se daju da to treba zatvoriti.', dodaje Pandža.

Predrag Matić Fred, vukovarski branitelj, a danas savjetnik predsjednika Josipovića, kaže da spomenik nikad nije pravo zaživio. Ni sam godinama tamo nije zapalio svijeću. 'Budimo realni, recimo da posljednjih petnaestak godina nitko tamo ne odlazi osim možda ako netko ne želi učiniti nešto vandalsko prema tom spomeniku i to treba spriječiti.'

>> Vječna vatra na Oltaru domovine više ne gori

'Mi dolazimo tu nekoliko puta godišnje zapaliti svijeću odat počast, svake godine, za svaki praznik', dodaje Pandža.
Nakon 2000. spomenik je pao u zaborav. Prvo je oštećen, pa obnavljan. Vijence tu više ne polaže ni HDZ-ova vlast,a osim branitelja obiđu ga usput uglavnom izletnici.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene