Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivaju na obranu Domovinskog rata

Branitelji ponovno prozvali Mesića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici 106 hrvatskih braniteljskih, invalidskih, stradalničkih i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz svih dijelova Hrvatske sastali su se u Zagrebu kako bi uskladili zajednički javni nastup i - kako su istaknuli - odgovorili na sve češće napade na temeljne vrijednosti Domovinskog rata i 'uvredljive izjave Predsjednika Republike Stjepana Mesića'.

Predstavnici braniteljskih udruga, koji su se okupili na poziv Zbora braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba, izrazili su ogorčenje zbog brojnih napada na vrijednosti Domovinskog rata te su pozvali branitelje da budu jedinstveni u obrani tih vrijednosti.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti

Glasnogovornik Zbora braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba Vjekoslav Magaš govoreći uvodno na skupu ocijenio je da 'jaz između bogatih i ogromne većine egzistencijalno ugroženih prijeti nestabilnošću društva i države' za koju su se branitelji borili.

Smatra da je sustav izvlačenje nacionalnog bogatstva 'doveden do savršenstva, uz veliku pomoć onih koji su preuzeli odgovornost za državu'. 

>> 'Mesiću čuvaj svoje novce, sami ćemo ispraćati dragovoljce'

>> 'Iako je obilazio prve crte bojišnice, za sebe nikada nije tražio status branitelja'

>> 'Znamo da Mesić ne voli branitelje'

Naglašavajući kako su sve češće uvrede i napadi na ugled i dostojanstvo hrvatskih branitelja, Magaš je kazao kako je 'neshvatljivo da Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH smatra da vojnike treba pokapati bez počasti i da treba štedjeti na njihovim pogrebima'. 'Ne radi se o štednji, nego o najbrutalnijem udaru na same temelje hrvatske države', ocijenio je.

Glasnogovornik Zbora braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba Magaš također je naglasio da su podjele među braniteljskim udrugama najjače oružje za sve one koji nisu željeli hrvatsku državu.

Udruge branitelja pozvao je da zaborave sva nebitna trvenja i sitne interese te da se okupe oko osnovne vrednote na kojoj hrvatska država i društvo moraju počivati, a to je obrana Domovinskog rata.

Sudjelujući na skupu povjesničar dr. Josip Jurčević upozorio je kako su hrvatski branitelji kroz presude na Haaškom sudu 'blizu da povijesno i pravno budu proglašeni zločincima'. 'Tuku nas sa svih strana kao što su nas tukli 1991. godine', kazao je dr. Jurčević, dodavši da to branitelji ne smiju dopustiti.

Sudionici skupa isticali su i da se branitelji ne trebaju zatvarati u geto nego se baviti i važnim pitanjima civilnog društva. Najavili su kako će braniteljske udruge utemeljiti zajedničko tijelo za obranu Domovinskog rata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene