Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku Željko Sačić ocijenio je danas odluku glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza da ne proširi haašku optužnicu protiv Ratka Mladića i za zločine počinjene u Hrvatskoj, 'sramotnom i duboko uvredljivom' te najavio kako će zbog toga prijaviti Brammertza Vijeću sigurnosti.


Nazivajuću tu odluku 'međunarodno-pravnim skandalom', Sačić je na konferenciji za novinare kazao kako ona 'vrijeđa temeljna međunarodno-pravna načela među kojima i ono o nezastarijevanju ratnih zločina'. Brammertz vrijeđa statut Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, ali i osjećaje obitelji žrtava koji su stradali od Mladićevih zločina, poručio je.

Također ga, kako je kazao, čudi i 'podanički i šutljiv stav o tom pitanju glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića kao i Vlade'. Naša politička elita posve je zakazala u zaštiti nacionalnih interesa, poručio je Sačić zapitavši se da li je to motivirano njihovom nespospobnošću ili podaništvom.

Suđenjem Ratku Mladiću samo za zločine u BiH doprinosi se, kako je rekao Sačić, 'reviziji novije hrvatske povijesti i tezi da je Hrvatska ista kao i njeni agresori Srbija, Crna Gora i JNA'. Akcija za bolju Hrvatsku prijavit će Brammertza Vijeću sigurnosti zbog 'grubog kršenja elementarnih međunarodnopravnih načela o progonu ratnih zločina', najavio je Sačić. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna "Moguće da Mladić neće biti na izricanju presude, ne smije se izlagati stresu" Slika nije dostupna Odbačen zahtjev obrane da se odgodi izricanje presude Ratku Mladiću